Elevii și studenții angajați în turism ar putea fi scutiți de impozit și CAS

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:tcc.edu

Elevii și studenții de maximum 26 de ani, care sunt angajați în turism, ar putea scăpa de impozitul pe venit și contribuția la pensii (CAS), conform unui proiect de lege înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. În prezent, aceștia nu sunt trecuți pe listele scutiților.

Sursa foto:tcc.edu

Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost înregistrat joi la Senat pentru dezbatere. Pentru a ajunge să se aplice, acesta trebuie adoptat de Parlament și semnat de președintele României. Parlamentarii vor ca elevii și studenții de până la 26 de ani să fie scutiți de plata impozitului pe venit și a CAS dacă sunt angajați cu contract de muncă în domeniul turismului. În momentul de față nu există o asemenea scutire pentru elevi și studenți. Concret, documentul prevede că scutirea se va aplica pentru „elevii și studenții, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare și care desfășoară activități cu contract individual de muncă în profesiunile specifice activităților de turism (…)”.

Aici se explică faptul că „profesiunile specifice activităților de turism sunt cele cuprinse în clasificarea ocupațiilor din România și, respectiv, în nomenclatorul de calificare pentru meseriile și funcțiile din activitățile hoteliere și de turism din România”, așa cum scrie în Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România. Inițiatorii propunerii legislative urmăresc rezolvarea deficitului de forță de muncă din domeniul turismului și reducerea abandonului școlar. Practic, angajatorii din turism ar avea o povară fiscală mai mică, iar elevii și studenții ar fi încurajați să rămână la școală/facultate pentru a beneficia de scutirile de taxe (care se pot traduce prin salarii atractive).

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Știri despre: , , ,