Șoferii care, în urma încălcării legislației rutiere, rămân fără permis ar putea avea posibilitatea de a-și alege perioada în care nu vor mai putea conduce o mașină. Această măsură se regăsește într-o inițiativă legislativă ce a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere.
Schimbarea modului în care se aplică anumite sancțiuni rutiere este prevăzută în Propunerea legislativă privind suspendarea permisului auto, document pus recent în dezbaterea senatorilor și care are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul Parlamentului, semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial. În esență, proiectul legislativ vizează modificarea modului în care se aplică măsura suspendării dreptului de a conduce autoturisme pentru șoferii care încalcă Codul rutier. Mai exact, potrivit proiectului de act normativ, șoferii vor avea posibilitatea de a-și alege perioada în care suspendarea permisului auto să aibă loc efectiv.
Asta înseamnă că, dacă măsurile din această propunere legislativă vor ajunge să se aplice, șoferii care vor fi sancționați și cu suspendarea permisului auto vor putea conduce mașina o perioadă mai lungă și nu vor fi nevoiți, spre exemplu, să-și schimbe planurile de vacanță în cazul în care au decis să se deplaseze cu mașina.Totuși, inițiativa legislativă stabilește și o limitare la această măsură. Concret, în document se precizează faptul că șoferii vor putea amâna perioada în care să aibă permisul de conducere, dar nu mai mult de un an.
„Conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o, într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârșirii faptei contravenționale”, se precizează în proiectul de act normativ. Inițiatorii proiectului de act normativ motivează apariția acestuia prin faptul că prevederile lui “vin în ajutorul șoferilor profesioniști (…) care se aleg cu suspendarea permisului de conducere, iar pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân «fără pâine»”.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.