Începe reabilitarea clădirii fostului spital Brătianu! Când va da Consiliul Județean Buzău ordinul de începere a lucrărilor?

de Stiri Buzau Media

Transformarea clădirii fostului Spital Brătianu, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu în Centru Muzeal, începe să prindă tot mai mult contur. Mai exact, recent, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu a anunțat începerea efectivă a lucrărilor de refacere a clădirii fostului spital. ,,Pe 7 februarie se va aduce proiectul pentru generic, clădirea „Spital Brătianu” și vom da ordinul de începere a lucrărilor fizice. Și până acum s-a lucrat la spitalul Brătianu, dar trebuia făcută proiectarea. Aceasta s-a încheiat, suntem în grafic cu tot ce înseamnă autorizări, Ministerul Mediului, Ministelor Cultelor și așa mai  departe pentru că este o clădire de patrimoniu. Deci în data de 7 februarie o să se aducă proiectul și imediat în perioada următoare voi da ordinul de începere a lucrărilor, iar lucrarea cu siguranță se va încheia în grafic în cele 10 luni de la demararea acestora”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Deși buzoienii și-ar fi dorit ca acolo să fi rămas un spital sau o unitate medicală, președintele Consiliului Județean a menționat că din păcate, Uniunea Europeană nu ar fi acordat finanțări pentru așa ceva, înființarea unui centru cultural fiind singura variantă prin care clădirea putea fi reabilitată cu fonduri europene. Lucrările pentru înfiinţarea centrului muzeal Brătianu se vor ridica la suma de 4 milioane de euro, cu tot cu TVA. Clădirea, monument istoric clasa B, face parte din istoria medicală a Munteniei, cu o amprentă pregnantă la nivel local, fiind al doilea spital din Buzău în anul 1900, după realizarea spitalului Gîrlași, în jurul anului 1790.

Nu numai clădirea va căpăta o altă față ci și curtea obiectivului care va trece printr-un amplu proces de modernizare și restaurare. Centrul muzeal „I.C. Brătianu” va funcționa ca o secție exterioară a Muzeului Județean și conform Planului de marketing, numărul minim total de vizitatori a fost estimat la 8.550, la sfârșitul celor 5 ani de monitorizare a proiectului.