Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an în toate orașele țării prin numeroase târguri tradiționale și expoziții. Purtată în festivităţi, ceremonii sau îmbrăcată zi de zi, bluza românească tradiţională sau ia a fost considerată un articol de îmbrăcăminte sacru, care a însoţit femeia de-a lungul vieţii ei. Elementele de bază în compoziția iei sunt umărul (cusătura ce unește mâneca de părțile din față și spate ale iei), încrețul, altița (bandă lată, bogat decorată pe mânecă care este elementul definitoriu al modelului și care nu se repetă în nici o altă parte a iei), râurile (benzi drepte sau oblice pe piept și mâneci) și bibilurile sau cheițele (cusături de îmbinare a bucăților de material).
În acest an, Primăria Buzău le oferă o surpriză celor ce vor vizita duminică Târgul Drăgaica. Există însă o condiție: ,,Pe 24 iunie 2018 sărbătorim din nou mândra cămașă românească de ”Ziua Universală a Iei”, simbol al identității și creativității spațiului românesc. Cu acest prilej, PrimărIa municipiului Buzău vă invită duminică în Drăgaică, în Ziua de Sânziene, să îmbrăcați frumoasa cămașă românească. Toate persoanele care vor purta ie vor avea intrarea gratuită. Haideți să cinstim frumoasa bluză tradițională românească și să o purtăm cu mândrie de ziua ei. Vă aștept în Drăgaică!”, a anunțat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Ia tradițională românească a inspirat creațiile vestimentare ale unor designeri celebri. De exemplu, Yves Saint Laurent a creat, în 1981, o întreagă colecție inititulată „La blouse roumaine”. Exemplul său a fost urmat și de Jean Paul Gaultier și de Kenzo. Designerul Tom Ford a reinterpretat ia din zona Sibiului, cu broderii negre. Bluza tradițională a fost purtată de cântăreața Adele, în martie 2012, în numărul american al revistei Vogue.