Eveniment important organizat de Primăria municipiului Buzău, pe durata a două zile – Conferința internațională ,,Eroii primului război mondial”-, la care au fost invitaţi participanţi din Germania, Federaţia Rusă, Republica Modova şi din România. ,,La acest eveniment avem un număr important de reprezentanți, pentru că sunt reprezentante Ambasada Germaniei, Ambasada Rusiei, sunt reprezentanți din Republica Moldova și desigur din România. Sunt 26 de mari personalități, savanți cu preocupări și rezultate în acest domeniu, în ceea ce înseamnă publicațiile internaționale și naționale”, a declarat pentru Buzău Media, doctor în istorie Marius Nicoară.
Din partea Ambasadei Germaniei, a fost prezent lt.colonel Oliver Palkowitsch, din partea Ambasadei Federației Ruse în România, ministru-consilier Igor Iniushkin precum și atașatul militar adjunct al Ambasadei Federației Ruse în România, colonel Konstantin Bocharnikov, iar din partea Republicii Moldova au fost prezenți doctor în studiul artelor, conferenţiar cercetător, secretar ştiinţific al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, dr. Liliana Condraticova și şef al Departamentului construcţii, restaurări, pictură bisericească, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, din cadrul Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, dr. Manole Brihuneţ.
În cele două zile de comunicări vor fi abordate subiecte din domeniul istoriei, sub titulatura „De la confruntările Primului Război Mondial la actualitatea geopolitică şi militară”. La eveniment vor mai conferenţia distinşi reprezentanţi ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi ai Institutului de Studii Politice şi Istorice al Armatei. Evenimentul cultural a fost organizat de către Primăria municipiului Buzău şi Divizia 2 Infanterie „Getica”.
Înainte de debutul comunicării, cei prezenți au aflat de la istoricul Valeriu Nicolescu, istoria Palatului Comunal. În holul de la intrarea în sala Nicu Constantinescu din cadrul primăriei Buzău, Divizia 2 Infanterie „Getica” a expus câteva dintre armele de luptă care au fost folosite de ostașii români, în primul şi în al doilea Război Mondial. Prezent în prima zi a conferinței a fost şi primarul Constantin Toma: ,,Acest eveniment dorește să fie și o pledoarie pentru pace, pentru că războaiele nu sunt bune deloc. Liniștea asta din Cimitirul Eroilor din Buzău, din Cimitirul Sovietic să se transmită și la ei viiastfel încât să fim mai înțelegători, mai deștepți și să încercăm să rezolvăm problemele de conflicte numai pe cale amiabilă, pe cale diplomatică, pentru că oamenii trebuie să trăiască fericiți, iar războaiele au adus numai fericire. Suntem la dispoziția dumneavoastră astfel încât să avem un simpozion așa cum îl așteptăm cu o înțelegere asupra istoriei de azi, astfel încât să nu se mai repete ce a fost rău în istoria trecută a Europei și a lumii.”
Doctorul Jipa Rotaru, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a ţinut să felicite în mod expres municipiul Buzău pentru întreaga activitate dedicată Centenarului. ,,Este un privilegiu ca în ultimele zile să asistăm parcă la o reînviere a spiritului nostru patriotic și național și când spun asta am în vedere evenimentele care au avut loc ieri, astăzi, precum și la cel de pe 17 mai care va avea loc atât în Buzău, cât și în alte părți.(…) Centenarul Marii Uniri trebuie să fie un an de sărbătoare, nu o zi sau două așa cum de altfel aici, la Buzău ne aflăm pentru a treia oară.De ce? Pentru că omul sfințește locul. S-au făcut atâtea acțiuni inedite, atâtea acțiuni valoroase prin care patriotismul românesc începe să fie revigorat.(…) Sunt bucuros că am fost printre primii cu care ați luat contactul drintre istorici și sunt bucuros că aici, la dumneavoastră, venim și neîntâlnim și ne schimbăm ideile, pentru că vreau să spun că Secțiunea de Istorie și Arheologie a Academiei noastre de Ştiinţă este foarte bine ancorată în ultimii ani și aș spune chiar sprijinită, în realizarea acelor obiective care din punct de vedere, cel puțin teoretic, nu au putut fi atinse în ceea ce privește cercetarea istoriei și mai ales în ceea ce privește cercetarea pe baza adevărului istoriei”, a declarat doctorul Jipa Rotaru. Vineri, 11 mai de la ora 10.30, tot în sala Nicu Constantinescu din cadrul Primăriei municipiului Buzău va avea loc cea de-a doua parte a Conferinţei Internaţionale, secţiunea de geopolitică.