MADR a lansat procesul de selecție a partenerilor pentru elaborarea Planului Național Strategic 2021-2027

de Stiri Buzau Media

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,  prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, a lansat recent, procesul de selectare a partenerilor în vederea constituirii grupurilor tematice pentru elaborarea Planului Național Strategic (PNS) 2021-2027. Entitățile interesate în participarea activă la procesul de programare pentru perioada 2021-2027, în unul sau mai multe grupuri de lucru, sunt invitate să transmită scrisori de intenție în acest sens pe adresa parteneri.pns@madr.ro până la data de 31 iulie 2019, ora 17.00. Mai multe informații privind metodologia de selecţie a partenerilor în vederea constituirii grupurilor tematice pentru elaborarea Planului Național Strategic 2021-2027, precum şi anunțul privind lansarea procesului de selectare a partenerilor se pot accesa la adresa: https://www.madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/2019/anunt-lansare-selectie-parteneri-pns-.pdf. Elaborarea documentelor de programare națională pentru perioada 2021-2027 respectă principiul european al parteneriatului și se vor realiza pe baza unor proceduri transparente.

În vederea respectării principiului parteneriatului vor fi constituite structuri parteneriale cu rol consultativ, pentru stabilirea și prioritizarea acțiunilor care vor fi incluse în noile programe cu finanțare europeană, constituite în cadrul Comitetului Consultativ Tematic PNS. Prin intermediul acestui comitet consultativ vor fi organizate mai multe grupuri de lucru subsecvente, pe următoarele domenii de interes aferente obiectivelor specifice: agricultură, industrie alimentară, siguranță și securitate alimentară, mediu și climă, tineri fermieri, ocupare şi incluziune socială inclusiv LEADER, cercetare, inovare, transfer de cunoștințe.

Cele trei regulamente care vizează Politica Agricolă Comună, respectiv planurile strategice, finanțarea, gestionarea și monitorizarea, organizarea comună de piață, sunt în plin proces de analiză și negociere,  căutându-se cele mai potrivite căi de legiferare pentru o implementare cât mai eficientă. Propunerea Comisiei prevede o abordare în care statele membre vor avea mult mai multă flexibilitate în elaborarea intervențiilor și în garantarea rezultatelor.