Mere distribuite gratuit și la grădiniță, prin programul guvernamental

de Stiri Buzau Media

248ac24eccc8965813d3ec3ef543f236_xlGuvernul a decis să extindă programul de încurajare a consumului de fructe proaspete şi la preşcolarii din grădiniţele de stat şi particulare acreditate, cu program normal de 4 ore. Potrivit unui comunicat al Executivului, în prezent, grupul-ţintă al Programului include elevii din clasele I-VIII din învăţămîntul de stat şi privat autorizat/acreditat, extins ulterior şi la elevii din clasa pregătitoare.

Decizia care îi vizează pe preşcolari se aplică începînd cu anul şcolar 2016 – 2017 şi a fost adoptată prin ordonanţă de urgenţă. Ea este cuprinsă în măsura “Copii sănătoşi la grădiniţă” a Pachetului integrat pentru combaterea sărăciei.

“Prin extinderea grupului-ţintă al acestui program la preşcolari, Executivul încurajează consumul de fructe proaspete de către copii, pentru conştientizarea de către aceştia a beneficiilor unei alimentaţii sănătoase bazată pe consumul de fructe proaspete. Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vîrstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afecţiuni cauzate de o alimentaţie nesănătoasă”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, măsura elimină inechităţile şi discriminarea dintre preşcolari şi şcolarii care urmează cursuri în aceleaşi unităţi de învăţămînt. Programul este destinat tuturor copiilor din grupul ţintă, indiferent de statutul social.

“Extinderea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete reprezintă totodată o oportunitate pentru sectorul românesc de fructe în diversificarea şi dezvoltarea activităţilor de producţie şi comercializare”, precizează Executivul, potrivit Agerpres.

Guvernul arată că fondurile necesare extinderii programului către preşcolari, pentru anul şcolar 2016 – 2017, sînt în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, reprezentînd un efort financiar exclusiv al bugetului de stat. În anul şcolar 2016 – 2017, numărul total al preşcolarilor din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore este de 347.908, iar limita valorii zilnice este de 0,37 lei/preşcolar. Limita valorică cuprinde preţul integral de achiziţie a fructelor proaspete, inclusiv TVA, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz, adaugă sursa citată.