Mieii din Buzău ajung pe mesele arabilor

de Stiri Buzau Media

Zeci de mii de miei, crescuți la stânele din județul Buzău, vor ajunge, de Paște, pe mesele arabilor. Datele Direcției Sanitar-Veterinare Buzău arată că 30.000 de oi au plecat din județ, din stânele buzoienilor, la export în țările arabe. Astfel,  20.000 de miei au ajuns la un centru de colectare în judeţul Constanța şi alţi 10.000 la un centru de colectare din județul Prahova. Din centrele de colectare mieii sunt transportați apoi pentru a fi îmbarcați pe vase.

Veterinarii buzoienii spun că mieii exportaţi, în acest an, au fost foarte mari comparativ cu alți ani, deoarece a fost o iarnă blândă şi oierii şi-au sincronizat montele animalelor astfel incât oile au început să fete în cursul lunilor noiembrie-decembrie, iar mieii vânduți acum au ajuns la 25-30 kilograme. Preţul oferit de arabi producătorilor buzoieni a fost în acest an de 15 lei pe kilogram în viu, un preţ mai bun decât cel pe care îl obţin pentru cererea de pe piața internă.

De asemenea, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare Buzău precizează că alți aproape 4.000 de miei au fost sacrificați, în această perioadă, în abatoarele din județul Buzău. La această dată nu există, însă, nicio solicitare depusă la Directia Sanitar Veterinară Buzău în vederea amenajării unor centre temporare de sacrificare, centrele existente fiind centre de comercializare, nu de sacrificare.

Cun Sărbătorile de Paști se apropie, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranta Alimentelor Buzău desfăşoară acțiuni pe mai multe planuri. Pe de o parte, inspectorii DSV realizează controale tematice specifice, pentru a asigura un comerţ cu alimente sigure şi pentru a preveni apariţia de toxiinfectii alimentare, iar pe de altă parte instituția vine în sprijinul comercianților care doresc să comercializeze miei şi alte produse specifice Sărbătorilor Pascale. Astfel, Directia Sanitar-Veterinară Buzău îi asigură pe buzoieni că, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate, în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse din carne de sezon, va fi asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Știri despre: , ,