Ne putem recăpăta pădurile prin împădurirea terenurilor agricole, cu 6000 de euro de la stat

de Stiri Buzau Media

Statul român este gata să le dea bani românilor care acceptă să-şi împădurească terenurile. Toti cei interesaţi vor încasa câte 6000 de euro pentru un hectar.

Este vorba despre programul „Prima împădurire”, care ar putea ajuta la creşterea suprafeţelor forestiere.

Pădurile României dispar cu o viteză ameţitoare. Anual se taie ilegal 60.000 de metri cubi de lemn. Altfel spus, 3 hectare în fiecare oră.

Drept urmare statul român, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale vrea să-i convingă pe români să-şi împădurească terenurile agricole lăsate acum în paragină.

Proprietarii de terenuri agricole care vor dori să intre în programul prima împădurire vor primi în primul rând la înfiinţarea pădurii câte 6000 de de euro de hectar.  În următorii ani, timp de 12 ani, vor primi câte 2700 de euro de hectar pe an.

Cei care primesc bani trebuie să întreţină şi să păstreze pădurea până în momentul în care copacii ajung la maturitate şi pot fi tăiaţi.

În cazul salcâmului, poate fi vorba de 20 de ani. Cei care nu respectă această regulă pierd banii dar şi subvenţiile ulterioare de la APIA. Puteţi beneficia de program numai dacă aveţi terenuri care sunt înscrise în registrul agricol.

Pădurile reduc evaporarea apei în zonă şi menţin umiditatea pe o rază de câţiva kilometri. Puteţi să plantaţi doar copaci din arealul respectiv. Adică nu puteţi de pildă să înfiinţaţi pepiniere de brazi.

Doritorii nu vor putea lua mai mult de 7 milioane de euro pentru prima împădurire. Programul beneficiază de fonduri de 124 milioane de euro şi a început deja.

Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), cei interesați pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014 – 2020, până în data de 31 martie 2017, ora 16.00.

Sprijinul financiar, acordat fermierilor ca valoare fixă, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime.

 

Beneficiari ai măsurii pot fi deținătorii publici de teren agricol și neagricol, deținătorii privaţi de teren agricol și neagricol şi forme asociative ce dețin teren agricol și neagricol. În categoria deținătorilor publici de teren sunt incluse unităţile administrativ teritoriale ale comunelor, orașelor, municipiilor (respectiv, nivel LAU 2) și alte persoane juridice de drept public, precum și formele asociative ale acestora. Beneficiarii publici sunt eligibili doar pentru Prima 1. Deținătorii privați de teren includ persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societățile comerciale, asociațiile și fundațiile, alte persoane juridice de drept privat, precum și formele asociative ale acestora.

 

Totodată, terenurile propuse spre împădurire trebuie să respecte anumite criterii de eligibilitate.

De exemplu, terenul agricol eligibil destinat împăduririi reprezintă o suprafaţă de teren din categoriile de folosinţă teren arabil, culturi permanente şi pajişti permanente, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani. Acesta trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în urmă cu cel puţin 2 ani iar pentru acest teren trebuie să fi fost respectate în această perioadă standardele de eco-condiţionalitate (GAEC/ SMR) relevante.

Terenul neagricol eligibil destinat împăduririi reprezintă o suprafaţă de teren care nu este utilizată în scop agricol (dar inclusă în blocurile fizice identificate în LPIS – Land Parcel Identification System) sau care are utilizare agricolă şi are categoriile de folosinţă teren arabil, culturi permanente și pajişti permanente, fiind identificată în LPIS, dar pentru care nu a fost asigurat un nivel minim de întreţinere prin respectarea standardelor de eco-condiţionalitate relevante pe parcursul ultimilor 2 ani. Măsura se va aplica pe întreg teritoriul național.

Totodată, în cadrul măsurii se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru împădurire situate în zonele deficitare în păduri, precum şi altor factori, cum ar fi mărimea plantaţiei, funcţia plantaţiei forestiere realizate şi diversitatea speciei, criteriilor de selectie stabilite

Criteriile de selecție se vor stabili având în vedere principiile:

• Amplasarea terenului (se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru împădurire situate în zonele deficitare în păduri);
• Mărimea plantaţiei (se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru împădurire cu suprafaţă mai mare);
• Funcția de protecție (se va acorda prioritate realizării de perdele forestiere de protecție);
• Funcţia de reabilitare a terenurilor (se va acorda prioritate împădurii terenurilor situate în UAT afectate de fenomene de aridizare, eroziune sau salinizare, în funcție de valorile indicelui de ariditate, gradului de eroziune sau gradului de salinizare);
• Diversitatea speciilor (se va acorda prioritate lucrărilor de împădurire care propun cel puţin 2 specii de bază în compoziţie).