Începând de mâine intră în vigoare noi reglementări cu privire la drepturile femeilor însărcinate și mamelor, aplicabile la locul de muncă. Este o măsură de protecție nouă, introdusă în cadrul legislativ deja existent.
Program redus, pauză pentru alăptat și înterzicerea orelor suplimentare sunt noile beneficii la locurile de muncă ale femeilor gravide și mamelor care alăptează .
Reglementările prin care maternitatea este protejată în România sunt stipulate în Ordonanța 96/2003.
Pentru a beneficia de aceasta, salariatele, – femei însărcinate, lăuze sau mame care alăptează, printr-o cerere scrisă și pe baza unui document eliberat de medicul de familie care să ateste starea lor, vor informa angajatorul în acest sens.
Aceste femei vor putea avea condiții și program de lucru special, schimbat în beneficiul lor. De menționat este că salariul nu va fi afectat de aceste măsuri.
Programul de lucru se poate diminua cu ¼ din norma de lucru, putând beneficia și de o dispensă de maximum 16 ore libere plîtite pentru a efectua controale medicale. Persoanele aflate în una din aceste situații, nu vor efectua ore suplimentare, serviciu pe timp de noapte, nici nu vor efectua deplasări și nu vor putea fi detașate în interes de serviciu. De asemeni, mamele pot beneficia de pauze pentru alăptat, de maxim 2 ore din timpul total de lucru și de un loc special amenajat de către angajator pentru alăptare.
Persoanele care sunt în concediu de risc maternal, au dreptul și la o indemnizație, suportată integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și are un cuantum de 75% din media veniturilor realizate în ultimile 6 luni.
sursa: avocat.net