„Ora de Istorie pentru Centenar” este o parte a unui program amplu de sărbătorire a o sută de ani de la Marea Unire, eveniment organizat de municipalitate. În cadrul acestei acțiuni, o serie de cunoscuți scriitori și istorici buzoieni vor ajunge în fața elevilor pentru a le vorbi despre „Marea Unire”, despre personalități buzoiene implicate în actul Unirii și România în general. Seria „Orelor de istorie pentru Centenar” a fost deschisă de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma și de istoricul și scriitorul buzoian Valeriu Nicolescu, vineri, 26 ianuarie, în amfiteatrul Liceului Teoretic „Alexandru Marghiloman” din municipiu, unde a fost evocată marea personalitate a lui Alexandru Marghiloman. Constantin Toma a adăugat că acest proiect are ca țintă tânăra generație, pentru a sădi în mintea elevilor dragostea față de țară și istoria ei.
[bs-quote quote=”Mergem spre tânăra generație, care trebuie să știe ce s-a întâmplat în 1918, ce s-a întâmplat înainte de 1918, ce s-a întâmplat din 1918 și până acum. TRebuie să avem încredere în noi, trebuie să avem încredere în istoria noastră pentru că suntem o țară minunată, care a rezistat în mod miraculos la intersecția a trei mari imperii, care niciodată nu ne-au vrut binele, ci, dimpotrivă să nu existăm absolute deloc.” style=”default” align=”center” author_name=” Constantin Toma” author_job=” primarul municipiului Buzău” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]
Istoricul și scriitorul buzoian Valeriu Nicolescu le-a vorbit elevilor despre rolul pe care Alexandru Marghiloman l-a avut la Unirea Basarabiei cu România.
[bs-quote quote=”El este artizanul, într-un anumit fel, din punct de vedere politic, al Unirii Basarabiei cu România. A primit delegația patrioților basarabeni și reprezentanții Basarabiei la Iași, după aceea s-a întâlnit cu ei la Chișinău. A discutat și a militat în așa fel încât a determinat un vot favorabil. Din toți reprezentanții Sfatului Țării, peste 80 au votat în favoarea Unirii, 3 au fost împotrivă, vreo 35 s-au abținut. Deci, actul Unirii a fost înfăptuit – așa cum a spus el – ,,odată pentru totodeauna”, ceea ce nu s-a dovedit pentru că, istoria este o știință care ne demonstrează că nu putem avea dreptate dinainte. ” style=”default” align=”center” author_name=”Valeriu Nicolescu ” author_job=” istoric” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]
Miercurea viitoare, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma și istoricul Valeriu Nicolescu sunt așteptați la Școala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Edilul șef a anunțat că astfel de acțiuni vor continua pe toată durata acestui an.