În vară, din nou concurs pentru posturile vacante de directori la școli

de Stiri Buzau Media

Ministerul Educației Naționale va organiza un nou concurs până pe 14 august, astfel încât începând de la data de 1 septembrie toate posturile de director și director adjunct de unități de învățământ preuniversitar vacante să fie ocupate. Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase a declarat că niciun post nu se mai ocupă decât prin concurs, nu se mai ocupă prin numire, ci doar temporar. În cazul în care cineva este bolnav, inspectorul general deleagă, numește temporar până la revenire, a mai spus ministrul.

După validarea rezultatelor concursului în mandatul ministrului Mircea Dumitru, situația ocupării funcțiilor de director și director-adjunct se prezintă astfel: din cele 6.404 funcții de director, au fost ocupate prin concurs 4.058, restul de 2.346 rămânând vacante.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN, din cele 2.480 funcții de director adjunct, au fost ocupate prin concurs 1.344, restul de 1.136 rămânând vacante.

Totodată, din cele 4.058 de funcții de director, 87,35% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizării concursului exercitau funcția de director.

“Din cele 1.344 de funcții de director adjunct 80,58% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizării concursului exercitau funcția de director adjunct. Din cele 5.402 funcții de conducere ocupate prin concurs, 85,67% sunt ocupate de persoane care anterior organizării concursului ocupau funcția de director / director adjunct”, precizează comunicatul.

Conform metodologiei, pe posturile vacante rezultate în urma concursului, până la data de 9 ianuarie 2017, inspectorii școlari generali și consiliile de administrație aveau obligația să numească persoane care, anterior concursului, nu ocupaseră funcții de conducere (director sau director adjunct).

“În data de 6 ianuarie 2017, situația emiterii deciziilor de numire pe funcții de director/ director adjunct, conform metodologiei, era următoarea: din cele 2.346 posturi vacante de director, conform metodologiei, 1.988 au fost ocupate și 358 au rămas fără titular; din cele 1.136 posturi vacante de director adjunct, conform metodologiei, 828 au fost ocupate și 308 au rămas fără titular”, se mai arată în comunicatul MEN.

MEN precizează că pe cele 358 de posturi vacante de director, respectiv 308 posturi vacante de director adjunct, în conformitate cu metodologia existentă, inspectorii școlari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi (nominalizarea trebuia făcută cu acordul scris al persoanelor respective).

În urma concursului pentru directori de şcoli, la Buzău au picat testarea, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) peste 60 de persoane. Printre acestea s-au regăsit şi directorii unor şcoli din municipiu care s-au bucurat permanent de prelungirea delegaţiei (Monica Gheorgge – Şcoala nr. 1 „Aviator Mircea Bădulescu”, Elena Gheorghe – Şcoala nr. 15 „Emil Palade”, Elena Veleanu – Şcoala nr. 6 „Grigore Baştan”, Angelica Ioniţă – Şcoala nr. 8 „Nicu Constantinescu”).

Potrivit metodologiei concursului, toate posturile care nu au fost ocupate prin concurs au fost ocupate prin delegaţie de către persoane desemnate de către şcolile ­res­pective. Există și excepții. La Beceni şi Cilibia, persoanele nominalizate din partea şcolilor să ocupe funcţia de director au anunțat ulterior că nu mai acceptă nominalizarea.După nota de la minister au apărut 15 demisii în mediul rural.