Propunerea legislativă ce prevede modificări la Codul rutier în privința amplasării radarelor se întoarce iar în Parlament

de Stiri Buzau Media

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice este cea care vizează schimbarea modului în care se constată încălcarea vitezei legale. Ea a primit votul decisiv favorabil al deputaților la jumătatea lunii mai, dar președintele a decis să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) asupra modificărilor aduse de proiect. CCR a decis miercuri să trimită iar proiectul în Parlament, pentru că modificările propuse nu sunt constituționale, scrie avocatnet. Propunerea legislativă se află din 2017 în Parlament și a mai trecut o dată de CCR, tot cu verdict de neconstituționalitate. Se pare că nici forma propusă ultima oară de parlamentari nu a întrunit cerințele de constituționalitate.

În propunerea ajunsă la CCR scrie că, constatarea încălcării vitezei legale va putea fi făcută doar de polițiști care poartă uniforme ce au înscrisuri distinctive. În același timp, potrivit inițiativei legislative, aparatele radar vor putea fi instalate doar pe mașini inscripționate și vizibile, iar radarele de tip pistol vor putea fi folosite la cel mult zece metri de mașinile menționate anterior.”Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive(…) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile”, este precizat în propunerea legislativă. Soarta propunerii legislative, acum că a fost declarată iar neconstituțională e să se întoarcă în Parlament, unde, în toamnă, după ce se întorc din vacanța parlamentară, aleșii vor putea să încerce o nouă formă a documentului sau chiar să-l respingă cu totul.

Știri despre: , ,