Un proiect legislativ care a primit recent aprobarea deputaților prevede că cetățenii din anumite localități sau persoanele care au domiciliul pe o stradă ce poartă anumite nume de orașe din România ar putea fi obligați să se adreseze autorităților pentru modificarea anumitor informații din documentele personale. Este vorba, mai exact, despre cei care trăiesc în localități care ar trebui să-și schimbe denumirea, prin înlocuirea literei „î” cu litera „â”. ,,În anexă, în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care conţin în denumirea acestora litera „î” aceasta se va înlocui cu litera „â” prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la „â” şi „sunt” în grafia limbii române, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 8 martie 1993.
Art. II. – (1) Înscrierea noii denumiri a unităţii administrativteritoriale în actele de identitate, paşapoarte şi permise de conducere se va realiza odată cu eliberarea acestora la expirarea termenului de valabilitate.
(2) Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a prezentei legi în care denumirile unităţilor administrativ-teritoriale şi a localităţilor componente sunt înscrise cu litera «î» îşi păstrează valabilitatea” prevede proiectul legislativ.
Acesta urmărește corectarea denumirilor localităților din România, prin aplicarea prevederilor Hotărârii Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la „â” și „sunt” în grafia limbii române. Mai exact, în acest mod vor fi respectate regulile de scriere trasate de către Academia Română. Acest proiect legislativ mai trebuie adoptat de Senat, promulgat de către șeful statului şi mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.
După ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, la nivelul județului nostru 7 comune buzoiene ar urma să-şi schimbe numele. Vorbim despre Pîrscov, Poşta Cîlnău, Mînzăleşti, Stîlpu, Rîmnicelu, Valea Rîmnicului şi Vîlcelele.