Salariatele vor putea beneficia de un concediu de odihnă suplimentar

de Stiri Buzau Media

Femeile care, pentru a concepe un copil, sunt nevoite să apeleze la fertilizarea in vitro vor putea beneficia de un concediu de odihnă suplimentar, în care să se ocupe exclusiv de procedura medicală pe care o urmează. Măsura destinată femeilor ce apelează la fertilizarea in vitro se regăsește într-un proiect legislativ aflat în procedură de avizare la Consiliul Economic și Social (CES).

          Concediul de odihnă suplimentar de care ar putea beneficia femeile care urmează proceduri de fertilizare in vitro este prevăzut în Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative, document ce așteaptă avizarea din partea CES-ului. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă are nevoie de aprobarea Guvernului și de oficializare, prin publicarea în Monitorul Oficial. Printre altele, inițiativa legislativă prevede acordarea a trei zile libere plătite salariatelor care urmează o procedură de fertilizare in vitro, scrie avocatnet.ro. De fapt, cele trei zile libere acordate angajatelor pentru urmarea unei proceduri de fertilizare in vitro se adaugă la număr total de zile de concediu de care beneficiază anual respectiva salariată. Practic, concediul anual de odihnă al unei salariate care urmează o procedură de fertilizare in vitro se va prelungi, dacă măsurile cuprinse de această propunere legislativă se vor aplica, cu trei zile. Concret, concediul de odihnă suplimentar se va acorda astfel: salariata va primi timp liber în ziua efectuării puncției ovariene și alte două zile libere, începând din ziua efectuării embriotransferului. Potrivit textului propunerii legislative, cererea de acordare a concediului de odihnă suplimentar va trebui să fie însoțită de o scrisoare medicală eliberată de medicul specialist ce efectuează procedura, mai scrie avocatnet.ro. Prin această măsură, autoritățile din țara noastră vor să încurajeze creșterea natalității, prevenind astfel un declin demografic masiv, ce ar avea consecințe grave la nivel social și economic. De altfel, conform estimărilor Institutului Național de Statistică, până în 2050, populația României se va reduce de la 19 milioane de locuitori, cât sunt în prezent, la doar 14 milioane.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, trebuie să fie adoptată de Executiv și publicată în Monitorul Oficial.

Știri despre: , , ,