Magistrații Curții de Apel București au decis să respingă ca neîntemeiată cererea de întrerupere a executării pedepsei, din motive medicale, formulată de torționarul Alexandru Vișinescu. Acesta este obligat să achite și cheltuielile de judecată în valoare de 1000 de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.
Iată soluția pe scurt dată de magistrații Curții de Apel București, în ședința de joi, 1 martie: ,,În temeiul art. 593 alin. 1 Cod procedură penală cu referire la art. 592 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 589 alin. 1 lit. a Cod procedură penală respinge ca neîntemeiată cererea formulată de petentul – condamnat VIŞINESCU ALEXANDRU, cerere având ca obiect întreruperea executării Sentinţei penale nr. 122/F/24.07.2015 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti- Secţia I Penală (…) sentinţă definitivă prin Decizia penală nr. 51/A/10.02.2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia Penală. (…) În temeiul art. 275 alin. 2 cod procedură penală obligă pe condamnatul- petent VIŞINESCU ALEXANDRU la plata sumei de 1000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”.
Hotărârea instanței vine după ce Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” a recomandat ca Vișinescu să rămână internat pe toată durata detenției, după ce a fost efectuată o expertiză medico-legală în acest sens. Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității la Spitalul Penitenciarului Jilava.
Torționarul Vișinescu a fost găsit vinovat de moartea a 12 deținuți politici, care au fost bătuți, înfometați și lăsați fără medicamente. În ultimul său cuvânt Vișinescu a cerut să fie achitat, susținând că deținuții politici au murit din cauza vârstei iar avocata sa a declarat că deținuții au murit din pricina frigului și a singurătății. Instanța a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, care are de plătit despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat. Vișinescu este primul torționar comunist condamnat definitiv în România.
Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache. Înainte de a fi numit în funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a deţinut poziţii în sistemul penitenciar, activând în unităţile Mislea şi Jilava, la începutul anilor ’50.