În această dimineață, în jurul orei 09:00, în zona Colți a fost împușcat ursul de aproximativ 300 de kilograme, care timp de aproape o lună de zile a terorizat mai multe comune din zona de munte a județului Buzău. Confirmarea a fost făcută pentru Buzăumedia, atât de către directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău, ing. Dragoș Ștefănescu cât și de către primarul comunei Colți, Pavel Petrișor Rădulescu.
Pe data de 3 aprilie, Ministerul Mediului și-a dat acordul pentru recoltarea ursului care a ucis câteva zeci de animale din mai multe gospodării situate îndeosebi pe raza comunelor Colți și Pănătău. De atunci, gestionarul fondului de vânătoare (AJVPS Buzău) a trecut la identificarea ursului prin metoda ”la pândă”. Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău, ing. Dragoș Ștefănescu a menționat că prinderea acestui exemplar a fost una dificilă.
Cum încercările de a prinde ursul păreau departe de a avea efect, la începutul acestei săptămâni, primarul comunei Colți, Pavel Petrișor Rădulescu a solicitat prefectului Carmen Ichim să ia unele măsuri drastice și eventual să se formeze și mai multe echipe care să participe la depistarea și, în final, uciderea animalului.
Ursul a fost împușcat pe Valea Sibiciului între Colți și Pănătău. Primarul Pavel Rădulescu a menționat că acum oamenii s-au mai liniștit. El a adăugat că mai sunt urși în zonă, însă nu au făcut astfel de stricăciuni ca cel ce a fost împușcat.
În ultima lună s-au înregistrat mai multe atacuri ale urşilor în comunele Bozioru, Colţi şi Pănătău. Urşii coboară din pădure până în gospodăriile oamenilor unde ucid porci, oi şi capre. Problema este că astfel de atacuri mai pot apărea, spun reprezentanții Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău, în condițiile în care populația de urși a crescut alarmant de mult. Ba mai mult, urșii au devenit o prezență constantă în unele zone din județul Buzău, în care aceștia nu au fost văzuți niciodată până acum.
Primăvara și toamna, urșii se hrănesc intens, însă cum în ultimii ani iarna a fost mai blândă aceștia nu-și mai urmează cursul firesc al hibernării.
Specialiștii spun că până în luna mai există posibilitatea de a mai fi atacuri din partea ursilor. Deja au mai fost semnalate astfel de situații în zonele Mânzălești și Bisoca. Reprezentanții Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău au declarat, pentru Buzăumedia, că pentru a fi pregătiți să intervină atunci când situația va impune, pregătesc între timp procedura prin care să primească acordul pentru recoltarea exemplarelor care atacă în gospodăriile din zonele amintite.