Ședinţă de distrugere a muniţiilor neexplodate organizată în poligonul amenajat din comuna Stâlpu 

de Stiri Buzau Media

În poligonul amenajat din comuna Stâlpu, astazi, 11.06.2020, a avut  loc o şedinţă de distrugere a muniţiilor neexplodate asanate de pe teritoriul municipiului Bucureşti, respectiv judeţelor Ilfov şi Buzău, fiind  coordonată de personal autorizat din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă Ciolpani şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău.

Echipa pirotehnică a inspectoratului a fost solicitată să intervină de la începutul anului în 27 de misiuni de asanare a muniţiei pe raza judeţului Buzău.

În urma misiunilor au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii,  proiectile de artilerie și alte elemente de muniţie.

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

           De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:

  • nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
  • nu le introduceţi în foc;
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
  • nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
  • nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
  • nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
  • în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
  • nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.
Știri despre: , , , ,