27 de ani de la Revoluția anticomunistă din 1989

de Stiri Buzau Media

646x404-1Comemorăm astăzi 27 de ani de la Revoluţia anticomunistă care s-a soldat cu moartea a 47 de buzoieni.

La Buzău, vărsarea de sânge a început pe 22 decembrie.  Palatul Comunal, care găzduia Comitetul Judeţean, a fost locul unde s-au înregistrat cele mai multe decese. Un căpitan de securitate, Olteanu, deghizat în ofiţer de gărzi patriotice, a mitraliat patru revoluționari care dormeau pe o canapea de piele aflată pe unul dintre holurile clădirii.

La Buzău, între 22 decembrie şi 25 decembrie 1989, au fost intense schimburi de focuri în zona Cimitirului Eroilor, în zona Episcopiei, în zona fabricii Chimica şi în Palatul Comunal.

Pe fondul isteriei create în acele zile, cum că teroriştii au fost activaţi pentru a apăra regimul Ceauşescu, militarii trăgeau în tot ce li se părea suspect. În cele trei zile de confruntare urbană au murit revoluţionari, militari care credeau că se apără de terorişti, dar şi nevinovaţi surprinşi în schimburi de focuri. Palatul Comunal, care găzduia Comitetul Judeţean, a fost locul unde s-au înregistrat cele mai multe decese.
Alţi buzoieni, militari sau studenţi, se sacrificau pe meleagurile altor judeţe. Numai în luptele de la Aeroportul Otopeni au murit cinci buzoieni: Grigore Florin, militar în Târgovişte, paraşutiştii Traian Ilieş şi Laurenţiu Purcherea şi elevii de la Câmpina, Cătălin Patulea şi Viorel Samoilă.

Televiziunea Română este un alt punct de pe harta Revoluţiei, unde numeroşi buzoieni şi-au dat viaţa. Râmniceanul Costel Dan a fost împuşcat în timp ce urca un rănit într-o salvare. Daniela Fercu a murit la vârsta de 25 de ani, împuşcată în tâmplă. La fel a murit şi Petre Caraliu, care plecase să apere televiziunea. Pe troiţa ridicată acolo se mai află numele unui alt buzoian, Stănică Vâlculescu, mecanic la uzinele 23 August.

Iată lista martirilor buzoieni din Revoluţia Română: Dumitru Alexandru, Pavel Androne, Vasile Antemir, Costică Apostoiu, Vasile Apostol, Valerică Bălan, Anton Baltac, Stroe Bobeş, Petru Bogdan, Diogene Burlacu, Traian Buzea, Petre Caraliu, Romeo Ciocârlan, Florica Ciortan, Alexandru Ciulin, Ion Constantin, Nicolae Cristea, Florin Cristian, Costel Dan, Costel Dascălu, Titi Dumitrache, Daniela Fercu, Iulian Florin, Dorin Hagima, Gheorghe Iacob, Traian Ilieş, Maricel Luiuz, Dorel Mănăilă, Săndel Marin, Alexandru Marinescu, Ştefan Mocanu, Mircea Munteanu, Ion Pălădoiu, Cătălin Patulea, Laurenţiu Purcherea, Viorel Samoilă, Costel Stan, Maria Tătăranu, Nicolae Tisăianu, Aurel Toader, Iulian Toader, Gheorghe Tudor, Stănică Vâlculescu, Constantin Vlad, Vasile Voican, Constantin Voinea şi Nicolae Zaharia.

La Buzău vor fi organizate astăzi festivități dedicate „Zilei Victoriei Revoluției Române și a
Libertății”. Manifestările vor avea loc în Municipiul Buzău, la „Monumentul
Eroilor Revoluției din Decembrie 1989”, din Piața Dacia, începând cu ora 10.00
și la „Bustul Generalului Ștefan Gușă” din localitatea Spătaru, de la ora 11.30.

Generalul Ștefan Gușă a fost șeful Marelui Stat Major din momentul Revoluției. Buzoian la origine, născut la Spătaru, a participat la reprimarea demonstrantilor de la Timisoara pana la data de 19 decembrie 1989. Pe 22 decembrie 1989 a dat ordin militarilor să intre în cazărmi și să nu se tragă asupra oamenilor. A murit de cancer galopant („moarte naturală”) în martie 1994. Membrii familiei sale au declarat presei că boala i-a fost provocată intenționat pentru a fi impiedicat să spună tot adevărul despre cei implicați în crimele din decembrie 1989.