Administratorul unei firme buzoiene, condamnat la închisoare pentru evaziune de peste 9 miliarde de lei vechi

de Stiri Buzau Media

evaziune_fiscalaIon Ispas, administratorul unei firme înregistrate la Buzău, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a dat „ţepe” în Buzău şi Brăila, paguba totală adusă ANAF fiind de peste 9 milioane de lei.

Magistraţii Tribunalului Brăila l-au condamnat, zilele acestea, pe Ion Ispas, în vârstă de 36 de ani, fost administrator şi asociat al SC Fiorex SRL Buzău, la o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Aceeaşi instanţă a respins ca nefondate pretenţiile civile formulate de ANAF întrucât, în anul 2010, Tribunalul Buzău l-a obligat deja pe Ispas la plata sumei de 2.227.394 lei, sumă datorată statului (pe 18 martie 2011, ANAF – DGFP Buzău a emis titlu executoriu pentru recuperarea uriaşului prejudiciu). Suma respectivă o include, se pare, pe cea de 938.080 lei, la care se referă actuala cauză. Nu în ultimul rând, instanţa brăileană a dispus ridicarea sechestrului asigurător aplicat asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului.

Potrivit procurorilor, în calitate de administrator şi asociat al SC Fiorex SRL Buzău, Ion Ispas s-a sustras de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale, în scopul evident de a obţine pentru sine venituri prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile. Infracţiunile au fost comise în perioada iulie – decembrie 2004, deci în urmă cu 11 ani.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila precizează că afaceristul a omis să înregistreze achiziţiile şi livrările de deşeuri metalice (fier vechi) pe care le-a făcut în perioada sus-amintită, fapt ce a determinat crearea unui prejudiciu de 938.080 lei, din care 676.218 lei TVA şi 261.862 lei impozit pe profit. Prin Ordonanţa din 31 martie 2014 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de patronul infractor, pentru recuperarea prejudiciului: un imobil situat în municipiul Buzău, pe strada Dorobanţi, un teren intravilan pe aceeaşi stradă şi un teren intravilan situat pe strada Viilor, în acelaşi municipiu. Sechestrul a fost ridicat în decembrie 2015, de către judecătorii Tribunalului Brăila.

Cercetările în dosarul „Ispas” au fost declanşate după ce, în perioada 2005-2006, Garda Financiară – Secţia Buzău a sesizat de mai multe ori Biroul de Poliţie Transporturi Brăila şi alte instituţii ale statului pe motiv că omul de afaceri nu a înregistrat în contabilitatea societăţii 124 de facturi fiscale, respectiv veniturile realizate în urma comercializării deşeurilor de fier vechi, prejudiciul adus statului (ANAF) fiind de ordinul miliardelor de lei vechi.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns