Aflat pe picior de plecare de la Trans Bus, Jercan nu mai poate de grija angajaților și a societății

de Stiri Buzau Media

Stefan-Jercan-620x330Peste exact o săptămână, Ștefan Jercan va elibera funcția de director al Trans – Bus. El spune că angajații regretă plecarea sa și că se teme pentru locurile lor de muncă, deși pe parcursul celor nouă ani cât s-a aflat la conducerea societății de transport public a fost de nenumărate ori ținta unor atacuri ale salariaților și este știut că a dus de-a lungul timpului o adevărată vânătoare a acestora.

În plus, Curtea de Conturi a sesizat ani la rând nereguli la societatea administrată de Ștefan Jercan. Pe lângă sume încasate de el necuvenit sub formă de prime și salarii încasate fără drept de unii angajați dar neurmărite pentru recuperate, în martie și aprilie 2011 SC Trans – Bus SA Buzău a înregistrat eronat pe cheltuieli suma de 20 mii lei, reprezentând contravaloarea unor piese de schimb livrate de SC Trans Service Company SRL Bucureşti pentru un număr de 20 autobuze achiziţionate în leasing, aflate în perioada de garanţie, deşi potrivit clauzelor înscrise în contract aceste piese trebuiau livrate gratuit.

 

Acum, Jercan spune că societatea a ajuns să funcţioneze foarte bine în ultimii ani și crede că transportul în comun se va prăbuși după plecarea sa. De altfel, este cunoscut că pentru “calitățile” sale manageriale, Jercan si-a tras prime de sute de milioane de lei vechi, în condițiile în care profitul societății depășea cu puțin o sută de milioane lei vechi, și acela obținut datorită subvențiilor venite din bugetul municipal.

Mai mult, pentru Jercan, Ordonanța Guvernului Boc care interzicea acordare de prime și stimulente a fost facultativă. Tot pe bani publici, Jercan s-a plimbat tocmai în America. În 2010, an de recesiune, Jercan si-a alocat o primă de 640 de milioane, în condițiile în care, profitul societății a fost de 160 de milioane. Membrii CA s-au sesizat, iar scandalul a izbucnit în presă. Acordarea primelor pentru activitatea managerială a continuat până în 2013. Curtea de Conturi a sesizat de fiecare dată ilegalitățile, dar Jercan a atacat în instanță deciziile prin care era obligat să restituie banii încasați nelegal. A pierdut însă toate căile de atac, dar nu se știe câți bani a dat înapoi.

Ștefan Jercan este director la Trans Bus din 2007, timp în care a încasat și o pensie, care era, la un moment dat, de peste 6.000 de lei/lună.