Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 12 aprilie

de Stiri Buzau Media

   ??̆ ?? ??????? ??…
? Pe 12 aprilie 1633 ????????̦?? ?̂?????? ?????????????? ??? ??????? ??????? la Roma, cu privire la doctrina sa despre viziunea heliocentrică asupra lumii, conform căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui. Teologii specializați în astronomie argumentau că Pământul reprezintă centrul Universului și că toate celelalte corpuri cerești se învârt în jurul acestuia. Acești cercetători ai Bisericii citau din Biblie, cu precădere din Cartea lui Iosua – în Dumnezeu oprește Soarele deasupra orașului Gibeon și nu rotația Pământului. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele: „Viaţa lui Galilei”, de Bertolt Brecht, și „Socrate. Bruno. Galilei în faţa justiţiei”, de Doru Cosma.
? Astăzi actorul Florin Zamfirescu împlinește 73 de ani. Născut pe 12 aprilie 1949 la Călimănești, jud. Vâlcea, Zamfirescu este unul dintre cei mai importanţi actori ai generaţiei lui, cu roluri premiate în film şi în teatru, cu o viaţă ca un roman. A copilărit într-un sat de lângă muntele Cozia, unde viaţa a fost destul de grea. A muncit la câmp când era copil şi a învăţat să spună poezii de la vârsta de 3 ani. În clasa a X-a era deja o vedetă, în urma unui concurs de televiziune („Dialog la distanță”). În perioada comunistă a jucat roluri importante, după ce, în 1971 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ca şef de promoţie, institut al cărui rector avea să devină între anii 2000 şi 2008. A jucat în peste 30 de filme regizate de Lucian Pintilie, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc. În teatru, a interpretat zeci de roluri, în instituţii din ţară şi din Bucureşti.
? Pe 12 aprilie 1955 ???????? ????? ???? ?????̦?̆ ????????? ?? ?????? ? ?????????? ?̂???????? ?????????????.
? Pe 12 aprilie 1961 ??????????? ???????? ???? ??????? ?????? ?????? ?? ???? ??̆??̆?????̦?? ?̂? ????̦??? ?????? și efectuează primul zbor orbital cu echipaj la bordul navei Vostok I. Zborul a durat 108 de minute. Pentru a marca acest eveniment, a fost instituită Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii, sărbătorită în fiecare an la această dată. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Drumul spre cosmos: însemnări autobiografice”, de Iuri Alekseevici Gagarin.