Bîgiu a mai încasat o condamnare

de Stiri Buzau Media

bigiu_2_81c1ae8d44-480x270Cristi Bîgiu, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, a fost condamnat astăzi la doi ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influență într-un dosar în care fostul șef al RA-APPS Gabriel Surdu a fost deferit justiției pentru cumpărare de influență în vederea obținerii unui contract de lucrări de la Primăria Ghergheasa. Bîgiu își va executa pedeapsa sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani.  Instanța a mai decis confiscarea de la Bîgiu a sumei de 75.000 euro, pentru care se menține sechestru asigurător până la concurența sumei. Sentința pronunțată astăzi la Tribunalului București nu este definitivă. Gabriel Surdu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2013, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a oferit inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, suma de 3.894.301.91 lei (878.222,47 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract (48.678.773,89 lei – 10.977.780,91 euro), având ca obiect „Proiectarea și execuția modernizarea drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comuna Ghergheasa, jud. Buzău”, urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă.
În aceeași lună, inculpatul Surdu Georgian Gabriel a remis, printr-un intermediar, inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, drept primă tranșă, suma de 75.000 euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din județul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În cursul lunii august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar.
Inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău.
La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis președintelui Consiliului Județean Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației.
De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși inculpatului Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar.
La data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și firma controlată de inculpatul Surdu Georgian Gabriel a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).
Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu Marian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro.

În cauză, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile aflate în proprietatea inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, până la concurența sumei de 75.000 euro“.