Buzău: inima impresionismului românesc, la 150 de ani de la nașterea curentului

de Stiri Buzau Media

Buzăul, orașul unde paleta culorilor prinde viață și istoria se împletește cu arta, devine în această primăvară gazda unui eveniment cultural de excepție.

Sub egida Primăriei Municipiului Buzău, a Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în strânsă colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România și Muzeul Naţional de Artă al României, orașul de la curbura Carpaților sărbătorește o etapă semnificativă în istoria artei: 150 de ani de impresionism.

Ion Andreescu, spiritul luminii și culorii, este protagonistul acestei sărbători. Fiu al Buzăului, Andreescu și-a început călătoria artistică în acest oraș ca profesor de desen liniar și caligrafie, în timp ce contururile și culorile Buzăului și ale împrejurimilor sale începeau să prindă viață sub penelul său.

Susținut de o comunitate întreagă – de la Primăria Buzău la Prefectura Județului și prietenii săi dragi, Andreescu a fost încurajat să urmeze studiile la prestigioasa Academie „Julian” din Paris, unde a devenit unul dintre pilonii impresionismului.

Pe 15 aprilie 2024, Buzăul invită publicul larg la o celebrare artistică unică. Ziua va începe la ora 12:30 cu vernisajul Expoziției „Ion Andreescu”, o ocazie rară de a admira lucrările originale ale maestrului.

Evenimentul marchează, de asemenea, lansarea ediției a II-a a albumului „Ion Andreescu”, semnat de Radu Bogdan, un volum ce adună în paginile sale rodul a 20 de ani de studiu asupra operei artistului.

Ora 14:00 aduce deschiderea unei expoziții foto permanente la Pasajul Pietonal Unirii din Buzău, dedicată popularizării operelor lui Ion Andreescu.

Această expoziție reprezintă o fereastră deschisă către lumea impresionistă a maestrului, oferind vizitatorilor ocazia de a se pierde în frumusețea detaliilor și a culorilor vibrante care definesc lucrările sale.