Sănătatea este cel mai frumos dar pe care îl poți face ție și celor dragi, mai ales în sezonul rece. E momentul în care organismul are nevoie să funcționeze perfect pe interior pentru a putea lupta eficient cu agresiunile externe: frigul și virușii de tot felul care își fac deja simțită prezența.
Cum te asiguri că sistemul tău imunitar beneficiază de tot arsenalul de luptă? Îi oferi cât mai multe alimente bogate în vitamine și minerale ușor asimilabile, apă și acizi grași esențiali. Însă dintre toate, cel care deține recordul absolut la capitolul luptă împotriva răcelilor din sezonul rece e polenul crud.
Polenul e pulberea fină pe care albinele o culeg din flori. O singură granulă de polen colorat în auriu sau galben sau roșu este rezultatul a peste 300 de flori „vizitate”. Nu e de mirare că este una dintre cele mai vechi suplimente alimentare folosite pentru întărirea organismului și recăpătarea tinereții.
În polenul crud se găsesc toate elementele chimice aflate în corpul uman, făcând din el un aliment complet. Găsim în el din abundență vitamine hidrosolubile (vitamina C,D,B și E) și liposolubile (vitamina A), acid folic și numeroase minerale precum magneziu, zinc și calciu. E puternic antioxidant (cea mai bogată sursă de seleniu după nucile de Brazilia) și funcționează ca un medicament atunci când vorbim despre stres, nevroze, surmenaj și depresie, calculi biliari și afecțiuni ale aparatului respirator.
Polenul crud se păstrează la rece iar doza recomandată, conform specialiștilor în api –fito-terapie, e de 1-3 lingurițe pe zi pentru un adult sănătos.
Pentru a fi mai ușor de integrat în meniul tău, găsești mai jos o rețetă de smoothie numai bun pentru sezonul rece.
Ingrediente:
- 1 măr
- 1 portocală
- 3 lingurițe polen
- 2 cm rădăcină proaspătă de ghimbir
- ½ linguriță scorțișoară
- ½ linguriță cardamon
- ½ linguriță nucșoară
- 200 ml apă (sau mai multă dacă dorești un smoothie mai lichid)
- o mână de migdale hidratate
- miere (opțional, după gust)
Instrucțiuni:
Se pun toate ingredientele în blender și se mixează timp de 1-2 minute până la omogenizarea completă. Se consumă imediat.
Sursa: www.oanacuzino.ro