Cod Roșu de intervenție simultană la limitele de județ cu Ialomița și Vrancea. ISU Buzău și-a testat operativitatea în cazul unor accidente rutiere grave

de Stiri Buzau Media

isuSâmbătă, de la ora 11.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Neron Lupașcu’ al județului Buzău a organizat și desfășurat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenție, cu tema ‘Modul de punere în aplicare a Planului Roșu de Intervenție la nivelul județului în urma producerii a două accidente rutiere simultane cu victime multiple pe DN 2 E85’.

Scenariul exercițiului a prevăzut rezolvarea a două situații tactice principale, produse simultan la limitele de județ cu Ialomița și Vrancea.

Prima situație tactică a presupus producerea unui accident rutier pe DN2 E85 (zona Hanului Ovidiu) în care erau implicate un autoturism cu 2 persoane, un microbuz cu 17 persoane și o autospecială de transport produse cu caracter special, constând în muniție, în urma coliziunii rezultând 8 victime rănite grav dintre care 2 încarcerate în autoturism.

A doua situație tactică a presupus producerea unui accident rutier pe DN2 E85 (zona benzinăriei ALI PETROL) între două autoturisme, ambele cu câte 5 persoane, rezultând 6 victime rănite grav dintre care 4 încarcerate (2 în fiecare autoturism), iar 4 având răni ușoare.

În baza acestor date s-a activat și deplasat în teren Grupa Operativă, fiind pus în aplicare, cu aprobarea prefectului, Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Buzău.

Echipajele sosite la locul intervenției au executat triajul victimelor, au luat măsuri pentru descarcerare și acordare a primului ajutor medical în Punctul Medical Avansat și au transportat răniții la Unitățile de Primire Urgențe.

Totodată, au fost asigurate prin forțele I.P.J. și I.J.J. măsurile de ordine și siguranță publică în zonă prin dirijarea traficului rutier sau restricționarea acestuia și interzicerea accesului persoanelor și autovehiculelor neautorizate în zonele de intervenție.

În cadrul exercițiului au fost concentrați aproximativ 120 de pompieri, paramedici, medici, asistenți medicali, polițiști și jandarmi, pentru gestionarea situațiilor de urgență propuse fiind dislocate un număr de 40 autospeciale de intervenție.