Compania de Apă aplică tehnologii moderne pentru refacerea, fără săpătură, a rețelei subterane de canalizare din Piața Dacia

de Stiri Buzau Media

13987348_778315032310490_60212207_oSub presiunea condiţiilor de infrastructură care nu permitea intervenția cu săpătură deschisă pentru refacerea unui tronson subteran de canalizare, surpat, din Piața Dacia, S.C. Compania de Apă S.A. Buzău a decis aplicarea unei soluţii tehnice inovatoare de reabilitare a canalizării menajere. Aşa se face că, în loc de săpături la adâncimi cuprinse între patru şi şase metri, s-a apelat la o intervenţie în interiorul țevii vechi, de la un canal de vizitare la altul. Tehnologia nouă, denumită cămăşuire, nu scuteşte oraşul de blocaje, dar cu siguranţă este lipsită de mizeria, hărmălaia şi disconfortul pe care-l aduc utilajele şi excavajele. În plus, tehnologia nouă cu echipamente speciale este şi mult mai rapidă. Prin săpătură clasică se pot înlocui aproximativ 12 metri de reţea pe zi, faţă de 60-80 de metri pe zi prin metoda modernă, putând astfel reduce considerabil durata lucrărilor de anvergură de la câteva luni, la câteva zile.

13950481_778315255643801_1551069365_oResponsabilii Companiei de Apă Buzău au deschis aseară lucrările în prezența mass-mediei.

Noutatea tehnologică este folosirea unor echipamente speciale care permit intervenții la rețelele subterane fără executarea de săpătură deschisă. Chiar în aceste momente va debuta efectiv reabilitarea punctuala a retelei de canalizare din Piața Dacia, în zona cuprinsă între Winmarkt și Hotel Pietroasa”, a precizat directorul tehnic al Companiei de Apă, ing. Dumitru Cristea.

Lucrarea este efectuată de o companie din Tg. Mureș, iar tehnologia, care este o premieră pentru Buzău, a fost aplicată cu succes până acum în mai multe orașe din țară.

Lucrare în interiorul reţelei vechi

În ce constă, de fapt, „cămăşuirea”: în prima etapă are loc curăţarea şi spălarea conductei cu soluţii speciale, după care se face o inspecţie video pentru a se constata starea conductei. Apoi se elimină asperităţile găsite. Cămăşuirea constă, în fapt, în construirea dintr-un material special pe bază de rășină a unei noi conducte în interiorul conductei vechi. Când operaţiunea de cămăşuire ajunge în capătul canalului, conducta nouă se expandează pe pereţii celei vechi.

Durata de viaţă a noilor canale, realizate dintr-un plastic special astfel creat, este de 50 de ani.

Prin lucrarea începută miercuri în Piața Dacia, se reabilitează prin metoda modernă, fără săpătură deschisă, o conductă  de 300 de mm diametru și 35 de metri lungime, tasată și fisurată, aflată la 4-6 metri adâncime.  Mai exact, se pompează un material specific care se dilată cât este necesar apoi zona este inspectată video.

Reabilitarea din centrul orașului se face fără întreruperea serviciilor către populație și cu disconfort minim.