Companiile aeriene internaţionale susţin ideea unui certificat european de vaccinare anti-COVID-19

de Stiri Buzau Media

Liniile aeriene globale care formează Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) şi-au exprimat marţi sprijinul faţă de crearea unor certificate de vaccinare împotriva COVID-19, cu care pasagerii să poată zbura liber prin Europa, fără a mai fi obligaţi să efectueze teste PCR, relatează EFE, citată de Agerpres.

Propunea acestui certificat digital, prezentat de prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis, ar trebui adoptată urgent de Comisia Europeană (CE) şi de ţările membre, a precizat directorul IATA, Alexandre de Juniac, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintei CE, Ursula von der Leyen.

Punerea sa în aplicare ar ajuta locuitorii Uniunii Europene să beneficieze de reîntoarcerea la libertatea de mişcare, a adăugat De Juniac, care va părăsi conducerea IATA la 31 martie.

Un certificat paneuropean de vaccinare, reciproc recunoscut (de ţările UE), ar fi un pas important pentru ca guvernele să dobândească încredere pentru a îşi deschide frontierele iar pasagerii să poată zbura fără barierele create de carantine, a subliniat responsabilul IATA.

Propunerea Greciei va fi dezbătută joi, 21 ianuarie, în cadrul unei reuniuni online la care vor participa liderii Uniunii Europene.

Ne aflăm în cele mai negre zile ale pandemiei, dar măsuri energice, combinate cu programele de vaccinare, trebuie să ne ofere speranţa că putem restabili libertatea de mişcare în siguranţă, ceea ce va salva locuri de muncă, va reconecta familiile şi va revigora economia”, a mai spus de Juniac.