Situația extraordinară cere măsuri extraordinare
Momentul în care se află acum România este unul care își va lăsa amprenta asupra fiecăruia dintre noi. Este un moment în care trebuie să fim responsabili, precauți, calmi, un moment în care cei vulnerabili au nevoie de măsuri speciale de protejare.
Vulnerabili consider că sunt atât vârstnicii, cei care suferă de boli cronice sau cei care se vor confrunta cu afecțiuni acute, cât și medicii care vor asigura gestionarea nu doar a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS CoV-2, ci și celelalte afecțiuni ale cetățenilor, și vor avea contact permanent cu aceștia.
De aceea, m-am adresat domnului Secretar de Stat Raed Arafat, ministrului sănătății și premierului pentru a le solicita ca în considerarea măsurilor care se impun în contextul epidemiei, să țină cont de medicii de familie care monitorizează autoizolările, care au în evidență bolnavii cronici și care efectuează tratamente pentru diverse afecțiuni și să li se asigure gratuit, cât mai rapid, consumabilele pentru protecția lor și a pacienților, precum și toate condițiile normative care țin de organizarea și funcționarea cabinetului.
Trebuie implementate protocoale și proceduri care să permită utilizarea sistemului electronic la capacitatea sa maximă. Prin Sistemul Informatic Unic Integrat se pot emite rețetele electronice solicitate prin telefon de pacienți, care apoi pot fi accesate de farmaciile în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, validate și eliberate aparținătorilor. Trebuie găsite soluții și pentru scrisorile medicale necesare continuării prescrierii tratamentelor pentru unele tipuri de boli cronice, scrisori care implică deplasarea bolnavului la medicul specialist și apoi la medicul de familie, de cele mai multe ori cu mijloace de transport în comun, pe distanțe mari. Prin serviciile aflate la dispoziția primăriilor, de asistență socială, poliție locală sau alte departamente, trebuie asigurat un număr de telefon de contact la care cei care au nevoie de rețete să poată apela și personal desemnat care să ridice și să livreze aceste rețete. Bătrânii, bolnavii cronici, persoanele aflate în situații dificile trebuie protejate cât mai mult de nevoia de a ieși din casă.
Este necesar să se țină cont și de posibilele, sau mai degrabă probabilele, urgențe stomatologice ale cetățenilor care pot apărea în acest interval de timp. Efectele acestora pot fi debilitante pentru o persoană și pot conduce la o sensibilizare a organismului și un mai mare risc de contractare a SARS CoV-2.
Pentru că procedurile stomatologice au caracteristici unice, care generează un număr mare de picături de salivă și aerosoli, metoda de transmitere a coronavirusului impune adoptarea unor măsuri de protecție extraordinare atât a pacienților cât și a medicilor.
Am solicitat asigurarea de cabinete de urgență stomatologică în fiecare oraș, iar lista și adresa acestora adusă la cunoștința publicului. Acestea trebuie să își desfășoare activitatea în camere izolate și bine ventilate sau cu presiune negativă și dotate urgent cu echipament de protecție adecvat: mănuși, combinezoane, măști N95, ecrane de protecție, lămpi de dezinfecție UV, digă dentară, aspiratoare chirurgicale de mare volum, personal pentru triaj, alte echipamente pe care le solicită medicii stomatologi pentru desfășurarea procedurilor de urgență.
Doar prin luarea măsurilor de protecție necesare vom reuși să depășim această perioadă și sper că autoritățile vor înțelege acest lucru și vor acționa în consecință.
În același timp, să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne proteja și a-i proteja pe cei din jur.