Constantin Toma: Buzăul a dat și dă în continuare mari valori umane și suntem datori să le cunoaștem și mai ales să le recunoaștem!

de Stiri Buzau Media

Dragi buzoieni,
Dacă ar fi să putem legifera la Buzău, Ziua Culturii Buzoiene, probabil această zi ar trebui să fie ziua de 15 februarie, ziua de naștere a pictorului Ion Andreescu, așa cum Ziua Culturii Naționale este 15 ianuarie, ziua de naștere a geniului poporului român, Mihai Eminescu.

Ion Andreescu, cel mai mare artist pe care l-a avut țara, așa cum spunea marele pictor Nicolae Grigorescu, a pictat Buzăul așa cum nu s-a întâmplat cu nici un oraș sau vreo regiune din România.

Buzăul i-a dat primul loc de muncă, ca profesor de desen liniar și caligrafie la Seminarul Episcopal din Buzău și ulterior la Gimnaziul Comunal ,,Tudor Vladimirescu’’, azi Colegiul Național ,,B. P. Hasdeu’’ și Școala de Meserii, dar în 1879, Primăria Buzău i-a acordat o bursă pentru a urma cursurile Academiei ,,Julian’’ din Paris, iar alături de mulți pictori impresioniști, vara picta la Barbizon, unde îl cunoaște și pe Nicolae Grigorescu.

Alături de Primăria Buzău au mai contribuit cu bani pentru susținerea lui Ion Andreescu la Paris și 3 oameni de afaceri importanți ai Buzăului de atunci, Iancu Marghiloman, tatăl lui Alexandru Marghiloman, Grigore Monteoru și Constantin Iarca.

Cel mai mare pictor impresionist român a lăsat în urmă peste 250 de picturi, iar câteva zeci sunt picturi despre Buzău și împrejurimile sale din perioada vieții lui.
A pictat Crângul, a pictat Drăgaica și ne-a lăsat multe alte picturi pe care suntem datori ca buzoieni să le cunoaștem!

Astăzi, 15 februarie este ziua de naștere a acestui mare artist, aproape necunoscut pentru cei mai mulți buzoieni, care chiar dacă a murit la doar 32 de ani, a lăsat în urmă o operă nemuritoare și a pus Buzăul pe harta artistică a țării și a lumii.

Împreună cu pictorul și profesorul Valeriu Șușnea, președintele filialei Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România și elevi de la Liceul de Arte ,,Margareta Sterian’’, am omagiat azi la statuia închinată lui Ion Andreescu de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, 174 de ani de la nașterea marelui artist.

Primăria Buzău împreună cu Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Buzău pregătește pentru luna aprilie, un eveniment deosebit, respectiv sărbătorirea a 150 de ani de impresionism la nivel mondial, prin două evenimente închinate celui mai mare pictor impresionist român, respectiv lansarea unui album unicat cu 90 de picturi realizate de Ion Andreescu, majoritatea pictate la Buzău, despre Buzău și o Expoziție foto cu picturi despre Buzău, ce va fi deschisă în Pasajul de sub Bulevardul Unirii.

Înțelegem astfel ca Primărie să ne cunoaștem și să ne promovăm marile noastre valori!
Buzăul a dat și dă în continuare mari valori umane și suntem datori să le cunoaștem și mai ales să le recunoaștem!Constantin Toma, primarul municipiului Buzău