Cum voia conducerea DGASPC Buzău să decadă abuziv în drepturi părinții a 65 de copii doar ca să le poată asigura cazarea și masa

de Stiri Buzau Media

auditorul-adrian-vintilescu-belciug-este-noul-sef-al-agentiei-de-plati-si-inspectie-sociala-buzauCorpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului se află la Buzău unde verifică modul în care conducerea DGASPC a înțeles să acopere plăți considerate ilegale de Curtea de Conturi prin decăderea în drepturi a părinților mai multor copii asistați. Mai exact, părinţii a 65 de copii surdo-muţi şi cu deficienţe de vedere din ţară, elevi ai unei şcoli speciale din Buzău, s-au trezit fără voia lor în situaţia de a fi decăzuţi din drepturi. Măsura este una strict birocratică, spun reprezentanţii DGASPC Buzău. Copiii sunt trecuţi în plasament, pentru ca instituţia să le poată plăti cazarea şi masa, plăţile fiind declarate ilegale de Curtea de Conturi întrucât asistaţii nu sunt de pe raza judeţului.

Grozăvia a ieșit la iveală când părinții au fost citați să se prezinte în instanță, fiind citaţi la Tribunal pentru a explica motivul renunţării la tutela copiilor. Zilele trecute, părinţii au fost chemaţi de judecătorii buzoieni să dea explicaţii legate de motivele pentru care şi-au abandonat copiii, acesta fiind momentul în care au aflat despre solicitarea Direcţiei privind decăderea din drepturi şi preluarea copiilor în plasament, în regim de urgenţă.

Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Buzău, Adrian Vintilescu, spune că a decis măsura plasamentului în regim de urgenţă în urma unui control al Curţii de Conturi. Potrivit acestuia, instituţia nu poate suporta cheltuielile cu mâncarea şi cazarea copiilor din alte zece judeţe.  Direcţiile din judeţele care au copii în centrele speciale din Buzău ar fi trebuit să facă demersuri în vederea asigurării finanţării, însă ar fi durat prea mult. De aceea, spun reprezentanţii DGASPC Buzău, s-a recurs la această măsură, de a-i lua în plasament pe elevi, iar pe părinţi să-i decadă din drepturi.

”Admiterea în centrele rezidenţiale publice din judeţul Buzău a persoanelor cu handicap care au domiciliul în alt judeţ se va face numai pe baza solicitării formulate de conducătorul DGASPC din unităţile administrativ-teritoriale în care persoana cu handicap îşi are domiciliul, şi a acordului explicit al acestor instituţii de a achita costul mediu lunar stabilit de centrul rezidenţial în care urmează să fie admisă persoana cu handicap. Încheierea de convenţii cu consiliile judeţene în care persoanele cu handicap asistate au domiciliul, pentru recuperarea costului mediu lunar al cheltuielilor pe care centrele rezidenţiale din judeţul Buzău le efectuează pentru persoanele cu handicap asistate şi care au domiciliul în alte judeţe“, se arată în decizia Camerei de Conturi Buzău.

Potrivit legii, plasamentul în regim de urgenţă poate fi dispus în situaţiile în care copiii sunt abuzaţi sau abandonaţi de părinţi. ”Măsura privind plasamentul de urgenţă se poate aplica şi din orice alt motiv în care părinţii nu îşi pot exercita drepturile şi obligaţiile părinteşti. Părinţii aveau domiciliul în alt judeţ şi nu puteau să vadă când îşi fac copiii tema seara”, este explicația aberantă a lui Vintilescu.

După sesizările unor părinţi, ANPDC a cerut deja Direcţiei din Buzău să îşi retragă solicitările din instanţele judecătoreşti şi să anuleze acest demers pe care îl consideră abuziv. Astăzi se fac verificări la instituție iar până la sfârșitul zilei, corpul de control al Autorității va emite un raport în urma verificărilor.