Cursuri de prim ajutor susținute gratuit de cadrele medicale de la UPU

de Stiri Buzau Media

curs-lectia-de-prim-ajutor_01Buzoienii vor putea urma gratuit un curs de prim ajutor în cadrul unui curs susținut de medicii şi asistenţii de la secţia UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Iniţiativa organizării acestui curs îi aparţine medicului Adrian Zoican, şeful secţiei UPU a Spitalului Județean Buzău, care, în calitate de consilier judeţean, a iniţiat un proiect de hotărâre privind încheierea unui parteneriat între unitatea medicală și Consiliul Judeţean, în vederea demarării şi continuării acestui demers.

Proiectul a primit joi votul consilierilor județeni, iar CJ urmează să aloce suma necesară achiziţionării logisticii necesare, după care se va trece la organizarea efectivă a cursurilor.

Medicul Adrian Zoican spune că iniţiativa demarării acestui proiect a apărut că o consecinţă a necesităţii cunoaşterii de către fiecare persoană a noţiunilor de acordare a primului ajutor, ţinându-se cont şi de faptul că Buzăul se află într-o zona seismică cu risc ridicat, iar în cazul unui cutremur mai puternic, cunoaşterea acestor noţiuni de către cât mai multe persoane ar însemna mai multe şanse de supravieţuire pentru eventualele victime.

Zoican mai spune că sunt vizate, în special, anumite categorii de persoane, în cazul cărora posibilitatea de a fi puse în situaţia de a acordă primul ajutor este mai mare. Este vorba de părinţii care au copii mici, în cazul cărora cunoaşterea noţiunilor elementare de prim-ajutor este esenţială, precum şi de profesori, care la rândul lor, pot împărtăşi elevilor cunoştinţele dobândite, cadre medicale, pompieri, jandarmi, poliţişti, silvicultori şi cadre militare. De asemenea, la curs sunt așteptați şi elevii şi studenţii din instituţiile de învăţământ cu specific medical, care vor deprinde noţiuni avansate de prim-ajutor.

Coordonatorul programului va fi şeful secţiei UPU, iar cadrele medicale din secţie vor asigura, gratuit, resursa umană necesară organizării cursului. „Proiectul nostru este unul mai amplu, pentru că ne gândim pe viitor la implementarea să la nivel naţional. Decocandata vom începe de la nivelul secţiei UPU şi dorim să ne extindem, mai ales în şcoli. Dacă tot se predă religie în școli, de ce să nu aibă elevii posibilitatea să facă şi cursuri de prim-ajutor, care să-i ajute să salveze vieţi şi chiar să se salveze pe ei înşişi, în anumite situaţii?”, a declarat şeful secţiei UPU.

Suma necesară achiziţionării produselor destinate instruirii cursanţilor este de 114.120 de lei, fără TVA.

Cursurile se vor organiza cu serii de câte 10-20 de cursanţi, având o durata de două ore.