Asigurătorul de răspundere civilă auto (RCA) este obligat să acopere singur pagubele cauzate prin infracţiune într-un accident de maşină, în limitele stabilite prin lege şi prin contractul de asigurare, a hotărât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin admiterea unui recurs în interesul legii. Decizia a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial şi a devenit obligatorie.
Decizia ICCJ nr. 1 din 15 februarie 2016 a Completului competent să judece recursul în interesul legii a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 258 din 6 aprilie şi a devenit obligatorie pentru instanţe de la data publicării. Prin recursul în interesul legii soluţionat, s-a stabilit că asigurătorul RCA este parte responsabilă civilmente în procesele penale şi că acesta este nevoit să repare de unul singur daunele cauzate prin infracţiune într-un accident auto, însă doar în limitele legii şi ale contractului de asigurare.
În cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă – este menţionat în documentul publicat miercuri.
Practic, s-a stabilit în acest fel o interpretare obligatorie a articolului 86 din Codul penal, atunci când în procese sunt implicate societăţile de asigurare de pe piaţa RCA. Aşa cum prevede articolul respectiv, „persoana care, potrivit legii civile, are obligaţia legală sau convenţională de a repara în întregime sau în parte, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracţiune şi care este chemată să răspundă în proces este parte în procesul penal şi se numeşte parte responsabilă civilmente”.
Analizând prevederile în vigoare, judecătorii au apreciat că atât legea, cât şi contractul de asigurare impun asigurătorilor RCA calitatea de parte responsabilă civilmente. Totodată, aceştia au reţinut că societăţile sunt răspunzătoare pentru asiguraţii lor.
Plecând de la natura specială a contractului de asigurare de răspundere civilă obligatorie, se apreciază că asigurătorii de răspundere civilă obligatorie au calitate de părţi responsabile civilmente în procesul penal pentru prejudicii produse de asiguraţii lor prin accidente de vehicule, atât în temeiul legii civile, cât şi în temeiul contractului de asigurare – scrie în Decizia ICCJ nr. 1/2016.
Înalta Curte a mai considerat că, din moment ce părţile din contract pot stabili întinderea despăgubirii, limitele în care asigurătorii RCA sunt ţinuţi să răspundă în procesul penal (ca parte responsabilă civilmente) sunt cele din contractul de asigurare (ce nu pot fi mai mici decât cele stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară).
Referitor la răspunderea solidară sau exclusivă, judecătorii au punctat că legea instituie răspunderea exclusivă a asigurătorilor pentru prejudiciile cauzate de proprietarii de maşini asiguraţi. Practic, în baza contractului de asigurare, riscul producerii unei fapte prejudiciabile trece de la asigurat la asigurător, acesta din urmă fiind cel care răspunde de pagube.
Sursă: Avocatnet.ro