Eroii Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuți în tranşeele de la Dealul Dăii, comemorați la Cimitirul din localitatea sibiană

de Stiri Buzau Media

2011_09_09_0_2_in-memoria-eroilor-neamului-cazuti-in-transeele-de-la-dealul-daii_95148În data de 9 septembrie 2016, se împlinesc 100 de ani de la începutul Bătăliei Sibiului, una dintre primele mari confruntări ale Armatei Române de la intrarea României în Războiul de Întregire Națională 1916-1918, cunoscută ca atacul de noapte din Dealul Roșia.

Cu această ocazie, vineri, 09 septembrie 2016, începând cu ora 10.00, structurile militare din garnizoana Sibiu sub conducerea comandantului garnizoanei, domnul gl.bg. prof.univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Mitropolia Ardealului, autorități publice din Județul Buzău și Fundației ‘Mareșal Alexandru Averescu’ din Buzău reprezentată de președintele acesteia, gl.mr. dr. Petrică-Lucian FOCA, vor organiza la Cimitirul eroilor din Dealul Dăii, Ceremonia de depuneri de coroane și jerbe de flori cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la atacul de noapte din Dealul Roșia (Rotenberg).

Fundația ‘Mareșal Alexandru Averescu’ derulează o campanie intitulată ‘Pe urmele eroilor’ care s-a concretizat încă de acum cinci ani când, un grup de elevi din clasele gimnaziale din municipiul Buzău, alături de studenți ai Academiei Forțelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ și locuitori ai comunei Roșia, au desfășurat timp de o săptămână activități administrative de întreținere a Cimitirului eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău care și-au dat tributul de sânge pentru apărarea dealurilor de sud-est ale Sibiului.

În cimitirul eroilor din Daia mai  există un stâlpul din beton pe care este dăltuit un epitaf care ne aminteşte de  crâncene momente de luptă din timpul primului Război mondial. “Eroi fără nume în faţa voastră ne închinăm covârşiţi de evlavie şi admiraţiune….în veci fie prea mărită jertfa voastră fraţi necunoscuţi…”, text în care se aduce un pios omagiu oştaşii Regimentului 48 Infanterie din Buzău, care au îmbibat cu sângele lor câmpul de luptă, nelăsând neapărată nici o brazdă românească. În atacul de noapte de la Rotenberg-Roşia, Daia şi Noul Săsesc, pentru întregirea neamului, în zorii zilei de 9 septembire 1916, fii Buzăului au plecat la luptă. Din cei 68 de ofiţeri şi 3600 de trupeţi la apelul de seară mai răspundeau  doar 15 ofiţeri şi 800 de soldaţi.