Expoziţia „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan, vernisată miercuri la Muzeul Județean

de Stiri Buzau Media

received_971659586220437Muzeul Judeţean Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău organizează miercuri,18 mai, începând cu ora 11.00, vernisajul expoziţiei permanente „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan. Evenimentul va debuta cu prezentarea progresului implementării proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci” şi a personalităţii globe-trotterului Dumitru Dan, a performanţei sale sportive, a rolului de „ambasador al României” şi de purtător de valori tradiţionale româneşti pe diverse meridiane ale globului.

Proiectul beneficiază de o finanţare nerambursabilă în valoare de 77224 euro în cadrul programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
În cadrul proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, sunt prevăzute 10 ateliere meșteșugărești desfășurate la Școala Generală din comuna Brădeanu, jud. Buzău. La atelierele meșteșugărești a participat un grup de elevi, majoritari de etnie romă, ce au învățat să confecționeze opinci.
Până în luna martie 2016 au avut loc 9 ateliere meşteşugăreşti în lunile iunie, septembrie-decembrie 2015, ianuarie-martie 2016.
Ultimul atelier meșteșugăresc se va desfășura la sediul Muzeului Județean Buzău în ziua vernisării expoziției, în data de 18 mai 2016.
Atelierele au fost coordonate de Doina Mușat, un experimentat meșter popular, cadru didactic și inițiatoarea colecției etnografice din satul Brădeanu, participantă la diverse festivaluri și târguri meșteșugărești.
Recent s-au împlinit 100 de ani de la finalizarea călătoriei pe jos în jurul Pământului, de către Dumitru Dan, campion mondial la 100.000 km pe jos, înscris în Cartea Recordurilor Mondiale (Guinness World Records), cel care în expediția sa a traversat, la începutul secolului XX, șapte mări și trei oceane, de șase ori Ecuatorul, rupând 497 de perechi de opinci și 28 de costume populare. Aniversarea acestui centenar, un eveniment important pentru istoria locală şi națională şi foarte rar la nivel internațional, va fi realizată de autoritățile județului într-un cadru festiv, vernisându-se cu această ocazie expoziția dedicată Colecției Dumitru Dan, amenajată într-o sală a Muzeului Județean Buzău, din secția de Istorie.
La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, globe-trotter şi explorator, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în şase ani, 100.000 de kilometri în opinci şi în costum tradiţional. Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit în expediţia cu o miză de 100.000 de franci. Dumitru Dan a fost singurul supravieţuitor al echipei României, din care au făcut parte patru temerari. Pentru cei 100.000 de kilometri parcurşi în opinci, Dan a fost declarat câştigătorul concursului organizat de societatea franceză Touring Club de France, care a pus la bătaie un premiu de 100.000 de franci. Dumitru Dan a început călătoria pe 1 aprilie 1910, din Bucureşti, împreună cu alţi trei români, Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu şi Paul Pârvu, dar şi alături de câinele Harap. Pe parcursul traseului, trei membri ai echipei au murit, Dumitru Dan, fiind astfel singurul supravieţuitor şi câştigătorul concursului. Povestea călătoriei românilor a rămas în istorie datorită unui jurnal ţinut de Dumitru Dan şi din numeroasele interviuri ale acestuia înregistrate audio. O astfel de conversaţie, extrem de relevantă, imprimată pe bandă magnetică şi transpusă în format digital, a ajuns în colecţia Muzeului Judeţean Buzău, în anul 2012. „Banda de magnetofon a fost achiziţionată de la familia Sârbescu, din localitatea Beceni, judeţul Buzău, şi conţine o înregistrare de 36 de minute a unui interviu acordat de Dumitru Dan unui reporter, în holul unui hotel, dintr-o localitate neidentificată încă“, scrie Mădălina Oprea, şefa Secţiei Istorie-Artă a Muzeului Judeţean Buzău, în volumul „Analele Buzăului IV“. Selectaţi din 200 de echipe Dumitru Dan s-a născut la Buhuşi, în judeţul Bacău, pe 14 iulie 1890, şi a murit la Buzău, pe 4 decembrie 1978, fiind înmormântat în Cimitirul Eroilor. A fost unul dintre cei şapte copii ai Mariei şi ai lui Tudorache Dan, cântăreţ la biserică şi sanitar. A terminat şcoala primară la Buhuşi, Liceul Comercial la Brăila şi Facultatea de Geografie la Paris. A activat timp de 30 de ani ca profesor de geografie la Brăila şi la Buzău.
În perioada anilor ’60-’70, Dumitru Dan a fost invitat de diverse autorități și instituții, organizații, întreprinderi, școli și case de cultură din țară să țină conferințe despre călătoria sa în jurul lumii. De reținut este şi faptul că după inundațiile din iulie 1975, a organizat un ciclu de expuneri în județul Buzău și, prin cei 20.000 lei strânși din vânzarea biletelor, „mi-am adus și eu un aport pentru sinistrații din zonele calamitate. La etatea mea de 80 de ani, am adus un ajutor”.
În 2015, Dumitru Dan a devenit “Cetăţean de onoare” post-mortem al municipiului Buzău.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns