Fostul președinte CJ, Cristi Bîgiu, cinci ani și două luni închisoare cu executare în dosarul de luare de mită

de Stiri Buzau Media

12966481_951437361575993_1107237105_nFostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost condamnat astăzi de judecătorii Tribunalului Călărași la cinci ani și două luni închisoare cu executare în dosarul de luare de mită pentru atribuirea a două contracte ce vizau întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020.

De asemenea, instanța a dispus și o pedeapsă complementară de doi ani cu interzicerea unor drepturi și confiscarea specială a 45.000 lei. Bîgiu rămâne sub control judiciar până la rămânerea definitivă a sentinței. Sentința dată astăzi nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 12 infracțiuni de conflict de interese și două de luare de mită Președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău, Marian Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată de DNA, în luna februarie 2015, pentru două infracțiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracțiuni de conflict de interese în formă continuată și tentativă de spălare a banilor, în timp ce finul său, Florin Mădălin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL, a fost tri-mis în judecată pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată și pentru complicitate la tentativa de spălare a banilor, ambii fiind la acea dată în arest preventiv.

De asemenea, în același dosar procurorii DNA au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociației pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Antreprenoriat Călărași, pentru dare de mită. Potrivit DNA, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituției să facă demersuri pentru declanșarea procedurilor de achiziție directă (prin modificarea proiectului inițial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020 și împărțirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitație publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte și să întocmească efectiv proiectele. Anchetatorii au mai spus că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Județean Buzău, Dragoș Cojocea, i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, și anume principalele direcții de dezvoltare și analiza S.W.O.T.

Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei. Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe același director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleași condiții, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câștigătoare aceeași firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei. Procurorii DNA mai notează că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiași director să îi dea, până cel mai târziu în 8 decembrie, suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar, care urma să primească banii în numele său, o persoană de încredere a acestuia. În seara zilei de 6 decembrie 2014, directorul i-a dat intermediarului, Robert Pițigoi (n.r. consilier județean PSD la acel moment), indicat, de altfel, de Bîgiu, o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preșe-dintelui Consiliului Județean Buzău. În aceeași zi, intermediarul i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din fața blocului unde locuiește acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost dați de către director.

Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiți, respectiv păstrați banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziția lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeași zi (sâm¬bătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoștea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv – au precizat procurorii DNA.

Potrivit procurorilor DNA, suma de 45.000 lei a fost dată ca mită de către Gabriela Bădică, sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) fiind cerute și primite de către Colgiu, cunoscând că aceste sume proveneau din săvârșirea infracțiunii de luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către Cristinel Bîgiu, a îndatoririlor de serviciu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău. În acest fel, afirmă procurorii DNA în rechizitoriu, Florin Colgiu l-a sprijinit pe Cristinel Bîgiu să primească și să valorifice sumele de bani obținute cu încălcarea legii. În 6 decembrie 2014, Bîgiu a încercat, sprijinit de Colgiu, să ascundă o parte din suma primită cu titlu de mită prin plata, în numele SC Sigma Montaj, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l deținea în fapt. În perioada 20 noiembrie 2012 – 12 noiembrie 2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, Bîgiu a semnat 12 contracte cu două firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, în condițiile în care, începând cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele două firme, de suma de 1.034 euro, plus TVA, lunar, reprezentând contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care îl deținea în fapt.

Finului lui Bîgiu, Florin Colgiu, condamnat inițial pe fond la 3 ani și patru luni închisoare, la apel, i-a fost micșorată pedeapsa, după ce și-a recunoscut vinovăția, ajungând să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău. În schimb, în septembrie 2015, judecători ai Curții de Apel București au majorat pedeapsa aplicată Gabrielei Bădică, de la 3 luni închisoare la 1 an închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 3 ani. Cristinel Bîgiu a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Buzău după ce instanța a transmis Prefecturii hotărârea prin care acesta a fost arestat preventiv, în 7 decembrie 2014. După eliberarea din arestul la domiciliu, Bîgiu s-a întors la CJ pentru o lună, însă procurorii s-au sesizat și au cerut judecătorilor să dispună suspendarea din funcție până la finalul procesului. Ulterior el și- adat demisia din funcția de președinte al CJ Buzău.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns