Fosta închisoare din Rm. Sărat, restaurată de Compania Națională de Investiții!

de Stiri Buzau Media

Temuta închisoare de la Râmnicu Sărat, locul în care au fost închiși în perioada comunistă deținuți politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu și alți membri marcanți ai partidelor istorice, va fi restaurată de Compania Națională de Investiții, în cadrul unui amplu proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă. Decizia aparține Guvernului, care a aprobat, recent, o ordonanță privind implementarea mai multor proiecte cu finanțare prin PNRR.

Cererea de finanțare în vederea restaurării cu bani europeni a fostului penitenciar a fost depusă de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. După reabilitare, temuta pușcărie de la Rm. Sărat va deveni Memorialul ”Închisoarea Tăcerii”. Proiectul Memorialul ”Închisoarea Tăcerii”, ce prevede restaurarea fostului penitenciar și amenajarea Centrului educațional privind Comunismul în România, reprezintă una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani, având o valoare de 9 milioane de euro.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost înființată în octombrie 1901. După instalarea regimului comunist, aici au fost închiși o serie de membri ai partidelor politice, foști miniștri din guvernul Ion Antonescu, precum și clerici greco-catolici şi romano-catolici. Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supraviețuitorii au fost trimiși în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securității. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.