Invitație la o captivantă expoziție dedicată prelucrării tradiționale a lânii de pe Valea Buzăului!

de Stiri Buzau Media

Turiști din toată țara, amatori de frumos și iubitori ai datinilor și obiceiurile străvechi, sunt așteptați la o impresionantă expoziție inaugurată recent la Centrul Cultural din Pătârlagele.

Este vorba despre o Colecție Muzeală dedicată tradiției prelucrării tradiționale a lânii, care își propune să reînvie bogăția și diversitatea tradițiilor locale și să ofere privitorilor o imagine unică asupra meșteșugurilor și obiceiurilor transmise din generație în generație.

Cele patru camere ale expoziției sunt dedicate prelucrării tradiționale a lânii și a țesăturilor, prezentând nu doar activitățile desfășurate în gospodărie și atelierul de tors, ci și uneltele tradiționale și instrumentele muzicale utilizate în viața de zi cu zi.

Printre exponatele deosebite găzduite de Colecția Muzeală de la Pătârlagele se numără un darac vechi de peste 100 de ani, o mașină de cardat construită de Ghinea, proprietarul ultimului atelier de tors de pe Valea Buzăului, dar și o mașină de tricotat, care a fost folosită la fabricarea puloverelor și ilicelor în întreaga zonă.

Colecția număra peste 200 de exponate, unele fiind din patrimoniul Primăriei Pătârlagele, iar restul, strânse de către Centrul de Artă Aluniș și localnici.