Sute de buzoieni au rămas fără banii de la stat, pentru că nu au vrut să muncească!

de Stiri Buzau Media

Sute de buzoieni, care au refuzat anul trecut o slujbă sau să urmeze cursuri de calificare, au rămas fără ajutorul social sau indemnizaţia de şomaj. În total, au pierdut sprijinul oferit de stat aproape 1.500 de persoane din județ, ceea ce înseamnă, în medie, în jur de 120 de persoane pe lună.

Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău, cei mai mulți dintre aceștia provin din rândul beneficiarilor fostului venit minim garantat. Potrivit legii, șomerii, inclusiv beneficiarii noului venit minim de incluziune, pierd ajutoarele oferite de stat dacă refuză locurile de muncă sau cursurile de formare profesională oferite de către Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Datele AJOFM Buzău arată că la sfârşitul lunii decembrie2023, în județul Buzău, erau înregistraţi 7.960 de șomeri. Astfel, rata şomajului la sfârşitul lunii decembrie, calculată la o populaţie activă de 145.400 de persoane, a ajuns 5,47 la sută, în creştere faţă de luna noiembrie, când s-a înregistrat o rată de 5,32 la sută.

Reprezentanții AJOFM Buzău precizează că, la începutul acestui an, din totalul şomerilor indemnizaţi şi neindemnizaţi, aproximativ 6.000 de persoane sunt beneficiare ale venitului minim de incluziune, iar previziunile arată că numărul lor va creşte în acest an.