Zeci de clădiri din Buzău, în mare pericol, în cazul unui cutremur ca cel din 77!

de Stiri Buzau Media

Zeci de clădiri din muncipiul Buzău sunt într-un real pericol în cazul unui cutremur puternic, așa cum a fost cel din 4 martie 1977, de la care, astăzi, se împlinesc 47 de ani.

O știu și autoritățile buzoiene care au pe lista oficială a clădirilor cu bulină roșie 44 de de imobile cu risc seismic, majoritatea situate în centrul municipiului. Este vorba în special despre clădiri foarte vechi, cum sunt cele de pe strada Cuza Vodă, ridicate între anii 1880 și 1926, dar și blocurile de pe strada Obor și Aleea Trandafirilor, care au fost finalizate în anii 1962, respectiv 1960. Pe lista clădirilor șubrede se mai află imobile la fel de vechi de pe strada Independenței, Piața Teatrului, Parâng, Colonel Buzoianu, Griviței, Transilvaniei, dar și blocuri Bulevardul Nicolae Bălcescu sau cartierele Micro XIV și Micro V.

Marea problemă a Primăriei Buzău o constituie costurile uriașe pentru reabilitarea acestor clădiri, datorită lucrărilor complexe de consolidare. Din fericire, muncipalitatea a făcut un prim pas, reușind să acceseze fonduri europene și să primească 111 milioane de euro cu TVA, pentru reabilitarea a 40 de clădiri cu risc seismic crescut.

Potrivit datelor de la acea vreme, cutremurul din 4 martie 1977 a pus la pământ, în județul Buzău, 378 de locuinţe, alte 1.514 fiind deteriorate şi declarate nelocuibile. De asemenea, au fost complet dărâmate 81 de şcoli, grădiniţe şi creşe, iar 222 au fost variate. Puse la pământ au fost și două și 15 instituţii.