Haine şi produse pentru bebeluş, primite de mame dacă merg la control în timpul sarcinii

de Stiri Buzau Media

set-hainute-copii-baieti-10817Mamele care se prezintă la consultaţiile prenatale ar putea primi gratuit, la ieşirea din spital, haine şi produse de îngrijire pentru fiecare nou-născut, potrivit unei iniţiative legislative depuse la Senat de 32 de parlamentari. produse pentru bebeluş, primite de mame dacă merg la control în timpul sarcinii

Legea are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă. Sprijinul material se acordă o singură dată, la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale – potrivit proiectului depus de 32 de parlamentari la Senat.

În România, doar o gravidă din trei se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii, deşi medicii le recomandă viitoarelor mame să meargă la cel puţin opt controale ginecologice, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Iniţiatorii proiectului mai spun că România înregistrează valori record ale mortalităţii materne şi infantile. Astfel, o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori fiind raportate în Iran, faţă de media europeană de doar un deces la 8.900 de sarcini. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) şi hipertensiune (18%), se mai arată în expunerea de motive semnată de deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru.

În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă, la nivel european, România rămâne ţara cu cea mai mare incidenţă, cu 9,80%, dublu faţă de media UE, fiind similară celei din Tonga sau Samoa, se mai arată în documentul citat.

Tot în România, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauză este prematuritatea. În fiecare an se nasc peste 2.000 de prematuri în România, iar rata prematurităţii a ajuns la nouă la sută.

Legea ar uma să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, dacă propunerea legislativă va întruni sprijinul Parlamentului. Senatul este prima cameră sesizată.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns