Încă un pas pentru reabilitarea fostului spital Brătianu

de Stiri Buzau Media

bratianuS-a mai făcut un pas spre reabilitarea, de către Consiliul Județean, a fostului Spital Brătianu şi transformarea lui în Centru Turistic şi Cultural de Interes Regional. Locuitorii din vecinătatea locaţiei au luat parte marți la o dezbatere publică unde au primit toate informaţiile referitoare la proiectul de urbanism zonal întocmit ca necesitate pentru obținerea fondurilor europene cu care să fie reabilitată clădirea. Planul Urbanistic Zonal stabileşte şi un regulament pentru vecini, precum şi condiţiile în care se va putea construi sau demola în perimetrul respectivaând în vedere că imobilul, aflat în proprietatea Consiliului Judeţean, este monument istoric grupa B.

 

În faza următoare întocmirii Planului Urbanistic Zonal, se va solicita autorizaţia de construire pentru noul obiectiv, cu toate acordurile şi avizele necesare.

Fosta clădire a Spitalului Brătianu, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău, a fost cândva o emblemă a oraşului.

Piatra de temelie a Spitalului I.C. Brătianu a fost pusă în anul 1895. Un an mai târziu, clădirea era gata, iar spitalul a fost inaugurat. A fost cea mai mare unitate sanitară din municipiu până în anii 1970, când s-a inaugurat Spitalul Judeţean Buzău.La început, Brătianu a avut 30 de paturi si a funcţionat ca spital mixt. A servit şi ca spital militar în primul război mondial, iar apoi a fost folosit pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri. Ultima dată a fost renovat în 1935, când i s-a construit un etaj în partea centrală a clădirii. După inaugurarea Spitalul Judeţean, în clădirea de pe bulevardul Nicolae Bălcescu au funcţionat secţiile exterioare de Oftalmologie şi ORL. Puţin după anul 2000, unitatea sanitară a fost închisă şi lăsată să se degradeze.

Astăzi, clădirea monument istoric stă se prăbuşească, deşi fiecare dintre foştii preşedinţi de Consiliu Judeţean a anunţat reabilitarea întregului complex. Acum intenţia este aceea ca fosta secţie sanitară să devină centru cultural. În acest sens, Consiliul Judeţean Buzău va întocmi un proiect prin care va încerca să atragă fonduri europene cu care să reabiliteze clădirea monument. O expertiză teh­nică realizată în urmă cu un an a scos la iveală că ar fi nevoie de cel puţin 65.000 euro pentru stoparea degradării imobilului, de alţi 270.000 de euro pentru consolidare şi rezol­varea altor pro­ble­me majore, la care se adaugă 330.000 de euro pentru lucrări de mare anvergură.  O sumă prea mare pentru bugetul ju­deţean, care nu poate veni decât din fonduri euro­pene.

Această clădire se cheamă generic Spitalul Brătianu, nu mai este spital demult şi printr-o altă hotărâre veche de 7 ani activitatea de acolo nu mai este medicală. Cu siguranţă o să facem demersurile să promovăm un proiect însă care sper să fie însuşit şi de UE dar în primul rând de Agenţia de Dezvoltare Regională – declara Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, la începutul acestui an.