Legumele atipice și sera verticală, au stârnit interesul vizitatorilor la Ziua Porților Deschise pentru Legumicultori de la Experimentală

de Stiri Buzau Media

10443419_647570982016863_979058740559907966_nStațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă și-a deschis joi porțile pentru cei care au dorit să-i vadă minunile dar și pentru a afla mai multe despre soiurile speciale create de cercetătorii buzoieni. Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău, una dintre puţinele din ţară, este renumită printre legumicultori ca fiind principalul furnizor de seminţe pentru legume româneşti.   Astfel că zeci de fermieri și cercetători din alte stațiuni din țară au răspuns invitației reprezentanților SCDL. Soiul de ardei iute Decebal – un ardei cu iuțeală moderată, dar cu masă ridicată care se pretează la murat sau la ketchup-urile usturate, benefice pentru sănătate și din ce în ce mai căutate în ultima perioadă, legumele atipice și sera verticală au fost vedetele evenimentului.

sera verticala“Sera verticală este cerută de numeroși producători de legume, de pe o suprafață de numai 100-200 de metri pătrați se pot obține mii de răsaduri, aceasta urmează să fie modernizată în așa fel încât să fie programată de pe telefonul mobil, după care va fi introdusă în producția de serie”, a declarat inginerul Constantin Vlad, inventatorul acestui utilaj-minune.

Însă legumele atipice — tomatele tip banană sau lămâie, tomatele tip cireașă, tip gogoșar sau pară ori castravetele exploziv, pentru diabetici, vinetele albe ori busuiocul cu gust de lămâie au atras de asemenea interesul vizitatorilor.

10537874_647572678683360_7821630622674969304_nCercetătorii staţiunii experimentale din Buzău au în lucru peste 1.200 de soiuri de tomate, cele galbene fiind rodul unui lung proces de ameliorare. Mai au de trecut o ultimă etapă, cea a omologării, până să ajungă pe piaţă.

Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a fost înfiinţată în aprilie 1957, sub numele de Staţiunea Experimentală. Este o unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe. Instituţia are în structura sa un număr de 63 de angajaţi, dintre care 13 sunt cercetători în horticultură.