Luptele purtate în cele două războaie mondiale pe teritoriul României au lăsat urme care, din păcate, încă produc victime umane. Elementele de muniţie neutilizate şi abandonate încă reprezintă pericole de moarte!
În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.
Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.
De la începutul anului, pirotehnicienii buzoieni, au executat un număr de 7 misiuni pentru a ridica, transporta şi depozita în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii, următoarele elemente de muniţie neexplodată, după cum urmează:
- 2 proiectile artilerie cal. 37mm;
- 2 proiectile artilerie cal. 75mm;
- 1 proiectil artilerie cal. 152mm;
- 1 bombă aruncător cal. 82 mm;
- 1 grenadă defensivă.
Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.
De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:
- nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
- nu le introduceţi în foc;
- nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
- nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
- nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
- nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
- în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări agricole;
- nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.
Luptele purtate în cele două războaie mondiale pe teritoriul României au lăsat urme care, din păcate, încă produc victime umane. Elementele de muniţie neutilizate şi abandonate încă reprezintă pericole de moarte! În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.De la începutul anului, pirotehnicienii buzoieni, au executat un număr de 7 misiuni pentru a ridica, transporta şi depozita în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii, următoarele elemente de muniţie neexplodată, după cum urmează:• 2 proiectile artilerie cal. 37mm;• 2 proiectile artilerie cal. 75mm;• 1 proiectil artilerie cal. 152mm;• 1 bombă aruncător cal. 82 mm; • 1 grenadă defensivă.Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:• nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;• nu le introduceţi în foc;• nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;• nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;• nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;• nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;• în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări agricole;• nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.
Publicată de ISU Buzau pe Luni, 17 februarie 2020