Sala ,,Nicu Constantinescu” din cadrul Palatului Comunal găzduiește pe durata a două zile, Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice ,,100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”, eveniment care adună personalităţi recunoscute la nivel naţional şi internaţional în domeniul istoriei, din România, Ucraina și Republica Moldova. Sesiunea, organizată în cadrul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, a avut în program și lansări de carte. Printre personalitățile prezente la acest eveniment s-au numărat profesor dr. Ioan Scurtu, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; dr. Astrid Mallet, nepoata pilotului Marii Uniri, Vasile Niculescu; dr. Liliana Condraticova conferenţiar cercetător și secretar ştiinţific al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, precum și poetul Vasile Tărâțeanu, patriot român din Cernăuți, Ucraina.
,,Suntem foarte onorați, pentru că astăzi avem mari personalități ce dau valoare demersului nostru care a început practic de la sfârșitul anului trecut, respectiv să sărbătorim Centenarul așa cum am considerat noi că este mai bine. Ne-am propus inițial 100 de evenimente de Centenar, probabil că am ajuns deja la 110. (…) Pentru că suntem la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, am început anul într-un mod deosebit cu 20 de evenimente privind reabilitarea lui Alexandru Marghiloman. Acest om a intrat pe nedrept în istorie ca trădător, el n-a făcut decât să își facă datoria de român și obligațiile asumate față de regele Ferdinand I, respectiv atunci când a devenit președintele Consiliului de Miniștri, prim-ministru al României, să salveze poporul, să salveze armata și să salveze dinastia. Practic și-a asumat acest rol, pe care nu și l-au asumat alții, l-a dus la bun sfârșit și am considerat și ca români, și ca buzoieni că trebuie să-l reabilităm”, a menționat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, în deschiderea Sesiunii internaţionale de comunicări ştiinţifice ,,100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”.
Profesor dr. Ioan Scurtu, unul dintre istoricii de marcă ai ţării, s-a declarat încântat că Buzăul este un oraș care în Anul Centenar, marchează Marea Unire „aşa cum se cuvine”, făcând o comparație cu acțiunile întreprinse la nivel central. Pe de altă parte, istoricul român a menționat și ceea ce îl leagă de Buzău: ,,Am aflat despre activitatea care se desfășoară la Buzău, despre inițiativele domnului primar și realizările obținute și sunt bucuros că iată, Buzăul a devenit unele dintre marele centre ale marcării Marii Uniri.” Prezentă la Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice, dr. Astrid Mallet, nepoata pilotului Marii Uniri, Vasile Niculescu a vorbit de bunicul său spunând că a fost un om de o mare modestie și a mulțumit la final organizatorilor pentru acest eveniment.
Locotenentul aviator Vasile Niculescu a efectuat, în data de 23 noiembrie 1918, un zbor de o însemnătate uriașă, pentru România. Însoțit de căpitanul Victor Precup, s-a deplasat pe calea aerului, în condiții foarte grele, cu un avion fragil, de la Bacău până la Blaj. Misiunea ce li se încredințase era să transporte documente necesare pentru convocarea Marii Adunări Naționale, la Alba Iulia. Deși vremea era extrem de geroasă, pentru deplasarea de la Bacău la Blaj n-a fost disponibil decât un avion cu carlingă deschisă. Echipajul nu a beneficiat de indicații de ghidare de la sol iar piloții s-au orientat folosind o hartă militară și o busolă. Pe aripile avionului care erau din pânză s-au așternut sute de iscălituri ale ardelenilor care au asistat în dimineața zilei de 24 noiembrie 1918, la decolarea aparatului de zbor care urma să facă drumul de întoarcere, către Moldova.