Ploaia cu grindină de duminică, ce s-a abătut asupra comunei Lopătari a fost doar debutul calamității ce avea să fie semnalată în cursul zilei de luni. Dacă oamenii s-au minunat de grindina ce a căzut vreme de peste 40 de minute, astăzi, ei au fost efectiv îngroziți de ceea ce au văzut și trăit. ,,Ieri (n.r. duminică 23 iulie) acea ploaie cu grindină a fost o glumă, însă, ceea ce a fost astăzi, nu s-a mai întâmplat de zeci de ani în comuna Lopătari. A fost chiar o rupere de nori.(…) Bătrânii din sat au spus că nu au mai văzut așa ceva niciodată în viața lor” a declarat primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.
Slănicul a ieșit din matcă și a luat animale și mașini. Locuitorii îngroziți au încercat disperați să-și salveze agoniseala din calea apei. ,,Mai multe mașini au fost mișcate de la locul lor, tronsoane de arbori și butuci luate au fost luate de ape. Cotețe cu porci și păsări au fost luate de apă. Așa ceva n-am văzut în cei 65 de ani ai mei” a declarat primarul din Lopătari.
Apele învolburate au distrus tot ce înseamnă treceri peste pârâul Slănic. ,,În zona satelor Ploștina, Luncile, Terca, Lopătari, Brebu, Vârteju, Plaiul Nucului și Săreni a venit o viitură extraordinară, ce n-a fost de 30 de ani în Lopătari, poate chiar mai mult și care a distrus tot ce înseamnă treceri peste pârâul Slănic, mai mult sau mai puțin improvizate. De exemplu, vis-à-vis de Primărie era un pod de trafic ușor, adică de 3,5 to, care este culcat la pământ, apa trece peste el la ora actuală. Două treceri improvizate ale noastre peste pârâul Slănic, Lopătari și Săreni au fost distruse. Tuburile sunt probabil pe undeva pe la Beceni, în zonă. La podul de la Malul Roșu, apa izvorașului Ploștina a intrat pe DC 159 și nu se poate trece cu niciun fel de mașină peste drumul respectiv” a explicat Vasile Lefter.
La acest moment, angajații Primăriei Lopătari intervin cu utilajul propriu, un buldoexcavator pentru a face o trecere pe o linie, pentru ca cele două sate Terca și Ploștina (care au fost izolate în jurul orei 15.00) să poată fi alimentate cu strictul necesar: pâine, apă și ce mai au nevoie oamenii din zonă. Din partea Prefecturii Buzău, în zonă a fost trimis consilierul Cornel Diaconiță pentru a vedea dezastrul care s-a abătut asupra comunei Lopătari. ,,Am discutat cu dumnealui și ne-a spus că așteaptă un raport oficial mâine (n.r. marți 25 iulie) până la ora 9.00. Noi lucrăm în acest moment, la evaluare și la un raport operativ pe care să-l trimitem la prima oră prefectului” a adăugat primarul comunei Lopătari. Cu o situație gravă se confruntă și comuna Vintilă Vodă, unde podul care face accesul în satul Petrăchești a fost luat de o viitură puternică.