În ziua de 16 iunie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale aflaţi în exercitarea atribuțiilor de serviciu în zona unui hipermarket din municipiul Buzău, au fost sesizaţi de către un bărbat în vârstă de 29 de ani din municipiul Buzău, cu privire la faptul că un tânăr necunoscut a încercat în urmă cu scurt timp să îl înșele, prin aceea că a intenționat să îi vândă o replică de telefon mobil contra sumei de 4000 de lei, prezentându-i aparatul ca fiind unul veritabil.
În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, imediat după primirea sesizării și în baza semnalmentelor și datelor furnizate de apelant, în parcarea hipermarketului a fost depistat un autoturism în interiorul căruia au fost identificate două persoane, un tânăr de 25 de ani şi o minoră de 15 ani, ambii din municipiul Bucureşti.
Buzoianul l-a recunoscut pe tânăr ca fiind cel care a încercat să îl înșele în urmă cu scurt timp.
Procedându-se la controlul autoturismului, polițiștii au constatat că în interior se aflau mai multe cutii cu telefoane mobile, diferite modele, precum și diverse unelte electrice, bunuri care au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor.
De asemenea, din cercetările efectuate, a reieşit că tinerii sunt principalii bănuiți și în săvârșirea unei infracțiuni de înșelăciune similare, faptă comisă tot pe raza municipiului Buzău, în data de 01 mai a.c., în dauna unei tinere de 24 de ani. Prejudiciul cauzat în acest caz a fost de 2300 de lei.
Persoanele sunt bănuite de fapte de înşelăciune comise atât în judeţul Buzău, cât şi pe raza altor judeţe.
Poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore împotriva tânărului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la înşelăciune, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău.
În cauză vor fi continuate cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale a celor doi.
NU TE LĂSA ÎNŞELAT!
- Infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, modurile de operare folosite de cei care încearcă să obțină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sunt din ce în ce mai complexe.
- Anunțați imediat poliția în cazul în care primiți telefoane sau mesaje prin care vi se solicită să trimiteți bani pentru a ajuta o rudă implicată într-un accident rutier, pentru a intra în posesia unui premiu, ori pentru a beneficia de un serviciu la un preț prea bun ca să fie adevărat.
- Recomandăm ignorarea mesajelor în care se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat.
- Verificaţi, prin intermediul operatorului de telefonie, fixă sau mobilă, veridicitatea informaţiilor furnizate. În niciun caz nu daţi curs solicitărilor de a vira bani, cu orice titlu, într-un anumit cont, sau de a cumpăra cartele reîncărcabile cu o anumită valoare şi de transmitere a codurilor de reîncărcare.
- Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
- Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.
În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.