Primarul Constantin Toma, discuții cu ministrul Fondurilor Europene, despre prețul apei de la Buzău și disputa cu conducerea Companiei de Apă

de Stiri Buzau Media

13615231_10201804606114858_3767923552012769841_nPrimarul Constantin Toma va discuta vineri cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, despre prețul apei de la Buzău și implicit pe marginea disputei create între noua administrație a municipiului Buzău și conducerea Companiei de Apă reprezentată de managerul Ionel Tescaru.

De altfel, preţul apei potabile a transformat judeţul Buzău în teatru de război între Primărie şi Compania de Apă, ajungând, din acest motiv, subiect în presa națională.
Primăria Buzău acuză Compania de Apă, care dictează preţurile în judeţ, că practică cel mai ridicat cost din România pentru apă potabilă, anume 4,64 de lei/mc.

„Sunt situaţii în care oamenii plătesc mai mult pentru apă decât pentru curent. Am văzut factura unei bătrâne care nu consumă apă dar plăteşte mai mult decât la curent, din cauza apei meteorice şi a coeficientului de împărţire a pierderilor de la bloc”, a declarat pentru EVZ primarul Buzăului, Constantin Toma.

Potrivit acestuia, în municipiu fierbe o revoluţie în stradă pe care nu ştie cât o mai poate stăvili. la rândul său, reprezentanții Companiei de Apă explică faptul că „operatorii care implementează asemenea proiecte (infrastructură de apă şi epurare, n.r.) nu se află în acelaşi stadiu de implementare, de aici decurgând şi diferenţele de preţ” faţă de alte judeţe.

Reamintim că noul Consiliul Local Buzău i-a cerut demisia directorului Companiei de Apă, Ionel Tescaru, şi a votat efectuarea unui audit pe ultimii 8 ani la companie.

În replică, Tescaru a ameninţat Consiliul Local cu o plângere la DNA „pentru abuz în serviciu împotriva celor care, cu încălcarea legii, riscă să arunce Buzăul în stare de insolvenţă”.

Compania de Apă ar avea, în acest moment, sprijinul Guvernului, potrivit reprezentanţilor acestora, care au avut deja discuţii la nivel de Executiv.

Compania de Apă spune că fiecare familie buzoiană riscă să plătească 2.000 de euro dacă documentele de funcționare a companiei vor fi modificate și finanțaea BERD se va pierde.

Primarul i-a cerut la rândul lui directorului companiei să se autodenunţe la DNA, pentru că a cumpărat Hotelul Crâng „mai scump cu 800.000 euro decât s-a cerut inițial”. Primăria se mai plânge că deşi deţine 75,6% din acţiunile Companiei de Apă, nu are niciun reprezentant în Consiliul de Administraţie, iar directorul poate rămâne „pe viaţă” în funcţie.