Regina Ana a trecut în neființă. Avea 92 de ani

de Stiri Buzau Media

regele-mihai-e-bine-mersi-in-elvetia-sustine-cu-fotografii-casa-regala-alte-surse-sustin-ca-e-majestatea-sa-ar-fi-murit-1

Casa Regală a României a anunțat în urmă cu puțin timp trecerea în neființă a Reginei Ana, soția regelui Mihai I. Regina Ana avea 92 de ani.

Majestatea Sa s-a stins din viață la Spitalul din Morges, în Elveția.

Conform cu tradiția Funeraliilor Regale din țara noastră, corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Ultimele Funeralii Regale din țara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorința Majestății Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiția înaintașelor Majestății Sale.

Familia Regală anunță mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare și doliu timp de 40 de zile.

Începând de mâine, cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Toți cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în fața intrării principale.

Povestea Reginei Ana 

A fost regină, soție, mamă și bunică, dar a fost voluntar, în armata Franceză, și vânzătorare în America, în vremuri grele.

Energica si poate chiar rebela, Majestatea Sa Regina Ana a preferat de multe ori bocancii in locul pantofilor cu toc. I-a placut sa calatoreasca si nu sa brodeze. A nascut cinci fete, iar la zilele de nastere isi dorea sa fie inconjurata de cei dragi.

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a nascut la 18 septembrie 1923, la Paris. Este fiica Principelui René de Bourbon-Parma si a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilarit in Franta.

Incepand cu anul 1939, dupa izbucnirea razboiului, si-a urmat familia in Spania si in Statele Unite ale Americii, unde a urmat o scoala de arta, la New York. In paralel, pentru a-si putea castiga existenta, a lucrat ca vanzatoare la magazinul universal Macy’s.

In 1943, Principesa Ana s-a inrolat ca voluntar in armata franceza. A fost, impreuna cu regimentul ei, in Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, pana la sfirsitul ostilitatilor. A primit „Crucea de Razboi” a Frantei.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al Romaniei la Londra. Dupa doar o saptamana, Regele i-a cerut mana. S-au casatorit la 10 iunie 1948, la Atena.

Regele Mihai a fost omul care a stiut sa o cucereasca din prima secunda. De altfel Majestatea Sa a povestit cu zambetul pe buze si cu sclipire in ochi, cum si-a intalnit marea iubire.

Majestatea Sa, Regina Ana a Romaniei : „L-am vazut in uniforma, fusesem si eu in armata si in loc sa fac o reverenta, am pocnit calcaiele si am luat pozitie de drepti. Am fost atat de oripilata dupa aceea incat mi-am cerut scuze si am plecat … Asa a fost prima intalnire cu Regele Mihai. „

 

61823776Regina Ana si Regele Mihai au avut cinci fiice: Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) si Maria (n. 1964).

Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit pana la sfarsitul anului 1948 la vila Sparta, locuinta Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956.

Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.

Familia Regala s-a intors in Elvetia in 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana „Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la cativa kilometri de Geneva.