Salariul minim va crește în 2017. La cât ar putea ajunge

de Stiri Buzau Media

salariu_minim_majoratGuvernul ia în calcul o creştere a salariului minim de 4%, cu 50 de lei, în 2017. În schimb, potrivit unor surse, sindicatele îşi doresc o majorare de 16%, salariul minim ajungând 1.450 lei.

Propunerea autorităţilor pentru o creştere a salariului minim pe economie anul viitor, la 1 iulie, ar fi de 4%, argumentul fiind acela că această creştere ar păstra numărul angajaţilor cu salariu minim la un nivel constant. În acest caz salariul minim ar creşte cu 50 de lei la 1 iulie 2017, la 1.300 de lei, arată un document guvernamental, scrie economica.net.

Sursele apropiate discuţiilor spun că sindicatele cer un salariu minim de 1.450, care ar însemna o creştere cu 16% faţă de acum, nivel la care ar apărea, în opinia autorităţilor, distorsiuni importante în piaţă muncii.

Potrivit calculelor guvernului, creşterea salariului minim cu 16% va crea distorsiuni importante în piaţă muncii, iar pentru a evita acest lucru creşterea salariului nu poate fi mai mare de 100 de lei, ajungând astfel salariul minim la 1.350 lei. Guvernul mai argumentează că o creştere mai mare de atât nu ar aduce o creştere salarială numai celor cu salariu minim, ci şi celorlalţi angajaţi, ceea ce ar pune presiuni imense pe firme.